back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1. marta Dana  nezavisnosti BiH i 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma, svečano otvorena školska igrališta Prve i Druge osnovne škole u Konjicu.

U ovom značajom projektu koji će direktno utjecati na kvalitet izvođenja nastave, u saradnji sa Gradskom upravom Konjic, učestvovala je i Vlada FBiH.

Svečanom otvorenju igrališta prisustvovali su  premijer Vlade FBIH Nermin Nikšić, ministar obrazovanja nauke,  kulture i sporta HNK, Adnan Velagić i gradonačenik Konjica, Osman Ćatić.

Presjecanjem vrpce i početnim udarcem koeg su izveli Nikšić, Velagić, Ćatić i direktor Kozić, prvo je svečano otvoreno igralište Prve osnovne škole, a učenici su prigodnim programom obilježili otvorenje i  kroz igru i muziku pozdravili prisutne goste.

Od danas će ovo obnovljeno igralište biti na raspolganju za 568 učenika Prve osnovne škole,  te 16 polaznika Dnevnog centra. Osim toga koristit će ga i djeca naselja Varda kao i sva druga djeca grada Konjica, kazao je  diektor ove ustanove, Omer Kozić.

“Ovo školsko igralište je jako bitno sa aspekta nastavnog procesa, s obzirom na to da će se nastava iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja tu izvoditi kada bude lijepo vrijeme. Apelujem na sve koji budu koristili ovo igralište da se domaćinski odnose prema njemu, da ga čuvaju i da svi budemo primjer mladima kako bismo za našu djecu stvorili što bolje uslove za njhovo odrastanje u ovoj lokalnoj zajednici” kazao je Kozić.

Nakon završetka programa u Prvoj osnovoj školi, predstavnici federalne, kantonalne i  lokalne vlasti uputili su se ka Drugoj osnovnoj školi Konjic, gdje su direktoricom Muneverom Tinjak svečano otvorili obnovoljeno igralište. Uslijedilo je intoniranje himne BiH, a zatim priredba u izvedbi učenika ove škole.

702 učenika Druge osnovne škole u Konjicu, sada će slobodno vrijeme ali i časove tjelesnog i zdravstvenog odgoja  provoditi na obnovljenom igralištu, kazala je direktorica Tinjak.

“Igra je sastavni i vrlo važan dio djetinjstva jer pridonosi cjelokupnom psiho-fizičkom razvoju učenika. Želim da na ovom igralištu učenici uživaju igrajući fudbal, odbojku, rukomet i druge igre uz pomoć raspoloživih rekvizita i naravno, da se nikada ne desi nijedna povreda” dodala je Tinjak.

Poslušajte i šta su učenici ovih škola poručili povodom otvaranja igrališta.  

Vlada FBiH direktno je pomogla proces realizacije ovog projekta, a premijer Nikšić je u razgovoru za radiokonjic.ba  naglasio da je u  povodu Dana nezavisnosti BiH, u mladim ljudima, važno  jačati osjećaj pripadnosti državi BiH.

“Drago mi je da uspostavljamo saradnju sa kantonalnom Vladom, naravno da ćemo  sve ono što je u interesu građana Konjica, osigurati. Mi moramo graditi osjećaj pripadnosti državi BiH kod mladih ljudi. Svako dijete koje odgojimo u duhu pripadnosti državi, sigurno će više doprinijeti svojoj zajednici i svojoj zemlji. “

Ministar Velagić kazao je da je Grad Konjic povodom blježavanja ova dva značjna datuma za BiH i Konjic, poklonio gradu  ono najbitnije, a to je  ulaganje u budućnost i stvaranje uslova za bolje obrazavanje.

„Posebno sam sretan zbog toga što su u pitanju dvije škole, Prva osnovna i Druga osnovna škola. Bio sam đak Prve osnovne škole, išao sam osam godina i bilo mi je drago kada sam prisustvovao otvaranju igrališta. Sretan sam kada vidim ovakve događaje. Ministarstvo je i do sada davalo podršku ovakvim aktivnostima, a u narednom  periodu mi  smo planirali izdvojiti određena sredstava u okviru izgradnje i infrastrukture „ naveo je Velagić.

Gradonačelnik Ćatić je  čestitao je rukovodstvu osnovnih škola na organizaciji programa, te iskazao zadovoljstvo  saradanjom  federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa vlasti.

„Cilj Gradske uprave je da našu  djecu izvedemo na sportske terene, sportske poligone i u okviru obrazovnog sistema.  Obnova ova dva školska igrališt bio je ovoj jedan od projekata Gradske uprave Konjic, proveden u  u cilju poboljšanja kvalitete nastavnog procesa. Podsjećam, da je povodom Dana državnosti BiH, Gradska uprava Konjic upriličila i otvorenje osnovnih škola Ribićima i Podorašcu, te igračilište u Čelebićima.”

radiokonjic.ba

28.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima