back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: Danas upriličen defile i prikazan film “Referendum 92” povodom Dana nezavisnosti BiH

Danas su nastavljene aktivnosti programa Grada Konjica povodom obilježavanja 1.mara Dana nezavisnosti BiH i 3.marta Dana oslobođenja Konjica od fašizma

Defileom konjičkim ulicama, učenici osnovih i srednjih škola noseći zastave BiH, zajedno su sa gradonačelnikom Grada Konjica Osmanom Ćatićem, predstavnicima škola, nastavnicima i profesorima obilježili 31. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

konjic: danas upriličen defile i prikazan film "referendum 92" povodom dana nezavisnosti bih
Defile kroz grad
konjic: danas upriličen defile i prikazan film "referendum 92" povodom dana nezavisnosti bih
Defile kroz grad

Učenici defilea došli do kilo sale NU Konjic, gdje je prikazana projekcija filma “Referendum 92” autorice Arijane Saračević- Helać.

Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelje je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo.

Kao svjedok tog vremena i događaja, autorica je kroz emotivne riječi o svom filmu za radiokonjic.ba kazala: “Film “Referendum 92” je film o stjecanju nezavisnosti i suvereniteta naše države BiH, o svim političkim i vojnim događajima  koji su prethodili ovom najvažnijem  u bliskoj historiji BiH to jeste raspisivanju referenduma, izglasavanja da budemo nezavisna i suverena BiH. Podsjećam 64% građana tadašnje BiH je izašlo na referendum i rezultat je bio pozitivan. 99,93% građana je glasalo za, od tih 64%”.

konjic: danas upriličen defile i prikazan film "referendum 92" povodom dana nezavisnosti bih
Arijana Saračević- Helać autorica filma “Referendum 92”

Dodala je da u današnjem vremenu mladi ljudi posjeduju minimalno znanje o načinu na koji je BiH stekla nezavisnost, te naglasila: “Naša domovina je dovoljno velika za sve ljude koji je vole, a samo voljeti nije dovoljno. Jednostavno mi stariji, prije svega prosvjetni radnici, roditelji, trebamo mladima govoriti koliko je važno obrazovanje, da je najveći kapital uložiiti u dobro obrazovanje i prižiti mladima šansu da svojim znanjem grade BiH, jer oni su naša budućnost”.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić iskazao je zadovoljostvo time što je pomenuti film prikazan u našem kinu u sklopu programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, a za radiokonjic.ba je kazao: “Pored svih aktivnosti koje smo upriličili povodom Dana nezavisnosti BiH, htjeli smo da imamo i kulturu sjećanja, pa je tako prikazan film “Referendum 92” autorice Arijane Saračević- Helać. Prije svega drago mi je što je film prikazan pred mladom konjičkom publikom i da je odziv bio na zadovoljavajućem nivou. Jednostavno, kroz sve ove aktivnosti koje su bile i koje će biti, želimo da naučimo mlade ljude da vole svoju domovinu i svoj Konjic”.

U ime Prve OŠ Konjic pomenutim aktivnostima prisustvovao je pomoćnik direktora Samir Borić, koji je za radiokonjic.ba podijelio svoje utiske nakon prikazanog filma “Referendum 92”, pa poslušajte šta je kazao:

Izjava Samira Borića, pomoćnika diretora Prve OŠ Konjic

radiokonjic.ba

28.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima