back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic je danas domaćin kantonalnog takmičenja iz matematike za osnovce i srednjoškolce

162 učenika iz HNK učestvuju na takmičenju

Danas se u Srednjoj školi Konjic održava kantonalno takmičenje iz matematike za učenike sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola i za srednjoškolce. Na takmičenju učestvuju 162 učenika, od kojih su 99 osnovci i 63 učenika iz srednjih škola s područja Hercegovačko neretvanskog kantona.

konjic je danas domaćin kantonalnog takmičenja iz matematike za osnovce i srednjoškolce

Organizator takmičenja je Udruženje matematičara „Algoritam“ koje djeluje na području HNK, a čiji je predsjednik Šerif Bojičić izjavio da je takmičenje na visokom nivou.

„Matematičari iz HNK ostvaruju dobre rezultate, ali mi nikada nismo zadovoljni. Nastavnici i profesori dodatno rade sa učenicima kako bi ostvarili što bolje rezultate, kako bi se plasirali na federalno i državno takmičenje, odnosno na međunarodnu Matematičku olimpijadu. Učenici će danas rješavati matematičke probleme, ne obične zadatke, i tako se uče da rješavaju i svoje životne probleme“ – izjavio je Bojičić istaknuvši da učenici rade test dva i po sata.

konjic je danas domaćin kantonalnog takmičenja iz matematike za osnovce i srednjoškolce
Šerif Bojičić

Na ceremoniji otvaranja takmičenja prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Adnan Velagić, pomoćnica gradonačelnika Konjica, Šeherzada Alić i u ime domaćina, Srednje škole Konjic, direktorica Enisa Karkelja.

Ministar Velagić je najavio da će podržavati rad ovog udruženja jer njeguje vrijednosti nauke.

„Doprinos udruženja je što njeguje vrijednosti matematike koja je deficitaran predmet u kantonu i šire, promoviše i podstiče mlade da ga uče, ali njeguje i vrijednosti nauke. To je dobra stvar pogotovo kada se radi o okupljanju mladih, koji su danas izloženi raličitim anomalijama u društvu, a Udruženje „Algoritam“ radi na razbijanju tih anomalija i uči djecu da sutra odgovorno preuzima odgovornosti u našem društvu“ – izjavio je ministar Velagić.   

Pomoćnica gradonačelnika Alić je izjavila da je čast prisustvovati ovom takmičenju, jednom festivalu znanja, a u svom je obraćanju istaknula da Grad Konjic intenzivno ulaže u projekte obrazovanja, posebno u segmentu stipendiranja.

Ulažite u sebe i tako ćete postati korisni članovi našeg društva. Izgrađujte se i doprinosite na taj način našoj državi Bosni i Hercegovini“ – poručila je Alić.

Enisa Karkelja je poželjela dobrodošlicu učesnicima takmičenja riječima da najbolji pobijede i da svi zajedno uživaju u ljepoti matematike radeći zadatke.  

Preliminarni rezultati sa ovog takmičenja biće poznati u nedjelju, 24. marta, nakon čega učesnici imaju mogućnost eventualnih prigovora, a nakon što ih Drugostepena komisija obradi, biće poznati konačni rezultati.

radiokonjic.ba

23.03.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima