-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: (Ne)pravilna ishrana građana

Pravilna ishrana je najbolja zdravstvena metoda i način prevencije mnogih oboljenja kao što su bolesti srca,  krvnog pritiska, moždani udari i dijabetes – vodećih oboljenja kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. O  prehrambenim navikama srednjoškolaca, razgovarali smo sa Mehdijom Košpo, profesoricom Srednje škole Konjic, a također smo razgovarali sa građanima i saznali kakvu ishranu praktikuju.

“Dosta naše omladine, ali i građana ima greške u ishrani. To su: neredovni obroci, izostanak voća i povrća, povećan unos slatkiša i gaziranih pića, izostavljanje glavnih obroka koji se moraju konzumirati u isto doba dana, i manjak fizičke aktivnosti kojoj su doprinijele društvene mreže, te dugo sjedenje u zatvorenim prostorima” – kazala je Košpo.

“Određeni broj učenika pazi na unos hrane, pogotovo djevojke koje vode računa o fizičkom izgledu. Učenici koji ne paze na ishranu, najčešće koriste brzu hranu, proizvode punih aditiva, postoje oni koji se isključivo hrane brzom hranom” – istaknula je.

“Kod nas se može naći dosta namirnica zdrave ishrane” – kazala je Košpo te dodala: “Omladina teško prihvata zdravu hranu, oni su naučili na brz život i brzu hranu, često posežu za raznoraznim hamburgerima i čizburgerima, to su neke namirnice koje ne bi trebalo koristiti”.

A da li naši sugrađani praktikuju zdravu ishranu?  Poslušajte odgovore:

radiokonjic.ba

20.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima