back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: Obilježavanje Svih svetih i Dušnog dana

Katolički vjernici povodom blagdana Svih svetih obilaze groblja, te se paljenjem svijeća i molitvom prisjećaju svojih najmilijih koji više nisu živi. Tokom dana služe se svete mise na grobljima i u crkvama.

2. novembra se obilježava Dušni dan, dan sjećanja na mrtve. Pored molitvi za duše svojih dragih pokojnika, vjernici za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima.

Fra Ferdo Boban, gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu, za radiokonjic.ba je govorio o tome.

„Blagdan Svih svetih je dan kada se spominju svi sveti, naši sveci koji su proglašeni svetima, ali i oni znani i neznani sveci koje slavimo na Svi svete. Misa je tim povodom održana u Župnoj crkvi u Konjicu, zatim na grobljima Ovčari, Zaslivlje, Gornja Orahovica, Donje Selo i na Gradskom groblju u Konjicu za naše pokojne“ – rekao nam je fra Boban.

konjic: obilježavanje svih svetih i dušnog dana
fra Ferdo Boban

Povodom Svih svetih i Dušnog dana mnogo Konjičana je posjetilo svoj rodni grad, kako bi prisustvovali misama i upalili svijeće za svoje pokojne.

Konjičanka Ljiljana Kraljević je doputovala iz Mostara, gdje živi danas, kako bi upalila svijeće svojim najmilijima.

„Konjic je moj rodni grad i drago mi je doći. Za ovaj blagdan sam upalila svijeće za pokojnog tetka, obišla sam sva groblja, sve svoje“ – izjavila je Ljiljana.

Srećko Rabenštajn, koji danas živi u Pločama, posjetio je Katoličko groblje u Konjicu i upalio svijeću za majku svoje supruge, kao i za druge poznanike.   

konjic: obilježavanje svih svetih i dušnog dana
Srećko Rabenštajn

Veru Arapović iz Konjica na groblju smo zatekli sa sinom Grenkom.

„Zapalila sam svijeće svome suprugu Mladenu i komšijama. Sa mnom je sin, koji živi u Sarajevu, a došao je da zajedno odemo na groblje“ – ispričala nam je Vera.  

konjic: obilježavanje svih svetih i dušnog dana
Vera Arapović

Gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu fra Ferdo Boban je za radiokonjic.ba naveo da će 2.novembra, na Dušni dan, biti održane svete mise na Pokojištu i Zabrđu u 10 sati, Spiljanima i Galjevu u 12 sati i u Donjoj Orahovici u 14 sati. 

„Molićemo se za naše pokojne i da se oni kod Boga mole za nas“ – izjavio je fra Ferdo Boban.

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba

01.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima