Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Konjic: Obilježena 30. godišnjica zločina u selu Gorica kod Buturović-Polja

Položeno cvijeće na spomen obilježje stradalim stanovnicima sela Gorica i proučen jasin u mjesnom haremu

Danas je u selu Gorica upriličeno obilježavanje 30.godišnjice masakra nad stanovnicima toga sela i progon mještana u logor u Buturović – Polju. 137 mještana sela Gorica je od strane pripadnika HVO-a odvedeno u logor, šestero ih je ubijeno, a selo je bilo spaljeno. Grad Konjic, Boračko Udruženje Klis – BUK, te koordinacija boračkih udruženja iz Konjica organizatori su obilježavanja godišnjice stradanja mještana sela Gorica.

konjic: obilježena 30. godišnjica zločina u selu gorica kod buturović-polja
Konjic: Obilježena 30. godišnjica zločina u selu Gorica kod Buturović-Polja

U svom obraćanju predsjednik Udruženja logoraša grada Konjica Hazim Šteta podsjetio je da i nakon 30 godina, ovaj slučaj nije procesuiran.

“Naše selo je bilo zarobljeno. Od ukupnog broja stanovništa koje je bilo zarobljeno do danas je mnogo ljudi umrlo, ali umrli su i oni koji su počinli zločin. Nikad niko nije došao da ispita šta je bilo sa ovim ljudima, zašto su izgubili život? Pitam se, da li će doći vrijeme da će se pitati zašto je ovo spomen obilježje napravljeno, pitam se da li će doći vrijeme da će brzo pasti u zaborav ako se ovaj slučaj ne procesuira? Nama iz Udruženje logoraša Konjic, ruke su vezane po pitanju nekog pokretanja, jer nemamo finansijskih sredstava” – kazao je za radiokonjic.ba Hazim Šteta.

konjic: obilježena 30. godišnjica zločina u selu gorica kod buturović-polja
Hazim Šteta

Godišnjici obilježavanja prisustvovao je i predsjednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović, koji je kazao da je Savez dobio potvrdu da je formirana komisija, koja će uskoro pristupiti izradi Nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture na području FBiH. “Goričani i svi ostali, prije svega, logoraši predvođeni Savezom logoraša u BiH, moraju po svaku cijenu da istrajavaju u istini i pravdi. Evidentno je da u okruženju u kojem živimo velikodržavne namjere nisu prestale, niti će ikada prestati. Život i borba na području BiH će zauvijek postojati i bitno je biti na strani istine i pravde” – istaknuo je Omerović.

U ime Grada Konjica prisustvovali su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i pomoćnik gradonačelnika Edin Mujak. Pristunima se obratio gradonačelnik Ćatić koji je poručio: “Danas kada se obilježava 30. godišnjica nad stanovnicima Gorice, teško je govoriti bilo šta, znajući da oni koji su učinili ovaj zločin nisu odgovarali. Žrtve i njihove porodice najbolje znaju šta znači 30. godina nositi sjećanja na dane i događaje koji su mnogima uzeli najmilije. Mi danas svojim prisustvom na spomen obilježju, svjedočimo onome što se dešavalo prije 30 godina, ne dozvoljavajući zaboravu da sakrije zločin i zločince. Sami ste smogli snagu, obnovili kuće, pokazujući time da namjera onih koji žele da Bošnjaci ovog kraja zauvijek nestanu, nije ostvarena i nikada neće biti. Naša je obaveza istajati u traženju pravde, ma koliko se ona nedostižnom činila”.

konjic: obilježena 30. godišnjica zločina u selu gorica kod buturović-polja
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

Svoje sjećanje na ratne strahove i ovaj datum, za radiokonjic.ba podijelio je Salem Šteta koji je zajedno sa suprugom i dvoje djece bio zarobljen u logoru u Buturović-Polju.

“Ja sam bio na liniji i ranjen. Takvog su me zarobili zajedno sa mojom porodicom u Buturović – Polju. U logoru sam proveo 75 dana i niko me nije liječio. Tu su posebno bili razvrstani žena i djeca, a posebno borci, stariji ljudi” ispričao je za radiokonjic.ba stanovnik Gorice Salem Šteta.

konjic: obilježena 30. godišnjica zločina u selu gorica kod buturović-polja
Stanovnik sela Gorica Salem Šteta

U sklopu obilježavanja ovog događaja profesorica Bosanskoj jezika i književnosti Smaila Mehić Gabela izvela je monodramu “Pravda” autora Saida Štete iz Gorice, koji je izrecitovao svoju poemu “Gorički šehidi”.

Povodom obilježavanja 30 godišnjice masakra nad stanovnicima Gorice i progona mještana u logor u Buturović-Polju, u znak sjećanja na njihovu žrtvu položeno je cvijeće kod spomen obilježja Gorica, a rodbina nastradalih, mještani, predstavnici Grada Konjica, boračkih udruženja iz Konjica, Udruženja logoraša grada Konjica i BiH, predstavnici Udruženja “SIN” Neretvica, OŠ Seonica, te predstavnici SDA prisustvovali su učenju jasina u mjesnom haremu.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić ovom prilikom uručio je poklon paket najmlađoj stanovnici Gorice Amini Keško, te najmlađem učeniku OŠ Seonica Ahmedu Dediću.  

radiokonjic.ba

25.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima