Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Konjic: Održan koncert „Vrt duhovnosti“

Koncert je bio posljednji sadržaj manifestacije „Večeri duhovne muzike/Iskustva bh višeglasja“

Večeras je u Muzeju drvorezbarstva u Konjicu održan koncert „Vrt duhovnosti“, koji je bio završni događaj u okviru ovogodišnje manifestacije “Večeri duhovne muzike/Iskustva bh višeglasja”.

Nastupili su Latif Moćević, grupa Zerdelija iz Mostara, Generacije (dio članova hora Sejfullah iz Konjica), Anida Šoljić Čomaga i Mustafa Širbic.

Muzičari su za posjetioce priredili muzički vremeplov etno muzikološkog blaga i nasljeđa Balkana, a prisutni su uživali i u poetskim interpretacijama pjesnika i književnika Mustafe Širbića.

Latif Moćević, pjevač i kompozitor, pohvalno je govorio o koncertu.

„Jako sam sretan, pogotovo što smo ispratili Dan državnosti prije par dana i ova iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja nose sjajnu poruku da Bosna i Hercegovina samo u tom višeglasju može da se zove Bosnom i Hercegovinom. Mjesto na kojem se koncert održao i kompletna atmosfera je nešto što umjetnik može samo poželjeti“ – poručio je Moćević.

Za Mustafu Širbića večerašnji događaj je bio jedno neobično iskustvo.

„Ja sam se sjajno osjećao. Znate kada stojite sa druge strrane mikrofona i onaj osjećaj da ljudi pažljivo slušaju, to je rijetko sresti, reakcije su bile jako fine. Ovdje je odnjegovana, školovana publika, sa vrlo čestim kulturnim dešavanjima i na kraju se nisam iznenadio da je prostor popunjen“ – rekao nam je Širbić.

konjic: održan koncert „vrt duhovnosti“
Moćević i Širbić

Članice grupe Zerdelija, solistica Tijana Bašić uz prateći vokal i pratnju na gitari Marije Raspudić, ponovo iz Konjica nose lijepe uspomene.

„Nama je izuzetno lijepo u Konjicu. Mi smo bile i prošle godine i to nam je jedan od ljepših nastupa, jedna od ljepših svirki, gdje se mi osjećamo kao kod svoje kuće. Nemamo ni tremu, nego uživamo, kao da smo među svojim ljudima. Ovaj nastup isto ćemo nositi u lijepom sjećanju“ – izjavila je Tijana, istaknuvši da večeras sa njima nije bio Tarik Guzin, koji svira udaraljke.

konjic: održan koncert „vrt duhovnosti“
Zerdelija

Direktor Ustanove Narodni univerzitet Konjic Benjamin Mušinović zahvalio se Fondaciji za muzičko, scenske i likovne umjetnosti i Gradu Konjicu na podršci u realizaciji ovogodišnje manifestacije i medijskom pokrovitelju Radio Konjicu za praćenje svih aktivnosti.

konjic: održan koncert „vrt duhovnosti“
Benjamin Mušinović
konjic: održan koncert „vrt duhovnosti“
Generacije

amila@radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba/Vehid Šišić

27.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima