back to top
17.3 C
Konjic
20 Maja, 2024

Konjic: Održan štrajk upozorenja doktora medicine i stomatologije

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine danas je organizovao u javnim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH  polusatni štrajk upozorenja. Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, podružnica Konjic, Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic, su podržali štrajk upozorenja izlaskom ispred zgrade Opće bolnice Konjic jutros u 10 sati.

Dr. Lejla Nuhanović Gakić, specijalista dijagnostičke radiologije u Općoj bolnici Konjic, u izjavi za radiokonjic.ba je istaknula da su na ovoj način iskazali solidarnost i podršku jedni drugima na nivou cijele Federacije BiH.

Podržali smo polusatni štrajk upozorenja, koji je održan od 10 sati, a koji se održao danas pred svim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Ispred Opće bolnice Konjic su se okupili svi ljekari koji su uposleni u Općoj bolnici Konjic, jer su svi članovi sindikata. Na ovaj način smo iskazali solidarnost i podršku jedni drugima na nivou cijele Federacije BiH. Ispred svake zdravstvene ustanove u Federaciji BiH je održano okupljanje, kao ovo naše, i to je samo znak upozorenja Vladi Federacije BiH da se sa sindikatom medicine i stomatologije treba razgovarati i dogovarati o daljim koracima ujednačavanja svih ljekara u Federaciji BiH“ – izjavila je dr. Lejla Nuhanović Gakić, dodavši da su štrajk upozorenja podržala i dva doktora iz Doma zdravlja Konjic.

Predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, podružnice Konjic (Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic) dr. Faruk Aganović za radiokonjic.ba je u jučerašnjoj izjavi rekao da sindikat traži od Vlade Federacje BiH da se izjednače plate ljekara u Federaciji BiH, jer trenutna odstupanja u pojedinim kantonima su i do 50 posto u platama ljekara.

Poslane su već dvije upute prema Vladi FBiH i nije bilo nikakvog odgovora, te je odlučeno da se organizuje polusatni štrajk upozorenja“ – rekao je dr. Aganović istaknuvši da bi odziv članova sindikata iz Doma zdravlja Konjic bio veći da se određeni broj ljekara ne nalazi na specijalizaciji.

amila@radiokonjic.ba

26.10.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima