Drugi upravo čitaju

Konjic: Održana izložba “Tragom divljih orhideja” autorice Ermane Lagumdžije

Danas je u holu Srednje škole Konjic održana izložba pod nazivom “Tragom divljih orhideja” autorice, više kustosice Zemaljskog muzeja BiH Ermane Lagumdžije u organizaciji Ustanove Narodni univerzitet Konjic. Ova izložba je poklon Zemaljskog muzeja BiH.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas gost, i kao autor i kao uposlenik Zemaljskog muzeja. U izložbi koja je naučno-popularnog karaktera, sugrađani i učenici će imati priliku upoznati se sa historijom orhideja kao i upotrebnoj vrijednosti ali i nekim od predstavnika domaćih vrsta orhideja koje su zbog svoje ljepte danas ugrožene i nalaze se na crvenim listama” – kazala je za radiokonjic.ba Ermana Lagumdžija, autorica.

“Vašingtonskom konvencijom zabranjena je trgovina i ubiranje nekih od domaćih vrsta orhideja – kazala je autorica te dodala: “Ovdje ćete vidjeti i jedinu endemičnu vrstu, a to je bosanska orhideja, kao i Mali kaćun od koga se nekada pratio popularan napitak salep, koji potiče iz osmanskog perioda“.

konjic: održana izložba “tragom divljih orhideja” autorice ermane lagumdžije
Konjic: Održana izložba “Tragom divljih orhideja” autorice Ermane Lagumdžije

“Ova izložba je bila postavljena u Zemaljskom muzeju BiH za 152. rođendan Zemaljskog muzeja BiH i bila je dostupna 6 mjeseci posjetiteljima. Potom je išla po školama Kantona Sarajevo, bila je i u Općini Novi Grad i na kraju je došla u Konjic. Obzirom da je Konjic blizu endemskog centra neke orhideje potiču upravo odavde” – kazala je autorica.

“Ovo je nastavak saradnje Ustanove Narodni unvierzitet Konjic sa Zemaljskim muzejem BiH” – kazao je Benjamin Mušinović, direktor Ustanove Narodni univerzitet Konjic te dodao: “Ono što nas sve raduje jeste činjenica da će ona ostati u trajnom vlasništvu u okviru ekoloških sekcija, vannastavnih projekata koji su vezani za botaniku i biologiju. Vjerujem da će ovakva izložba motivirati naše srednjoškolce i profesore da više rade na polju promocije bogatstva prirode kojom smo okruženi”.

Iz Srednje škole Konjic su poručili da su zahvalni na ovoj izložbi koja će krasiti kabinet biologije i učenicima pružati korisne informacije o orhidejama.

radiokonjic.ba

19.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima