13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti u HNK-a

Predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a su danas u sali Gradskog vijeća Konjic održali javnu raspravu o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti u ovom kantonu. Naime, nedavno je Skupština HNK-a donijela zaključak o izradi Nacrta zakona o socijalnoj zaštiti, nakon čega je ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Goran Opsenica, imenovao radnu grupu za izradu pomenutog Nacrta, te je u skladu s tim planirano i održavanje javnih rasprava. Alma Kozo, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, kazala je da su planirane tri javne rasprave.

„Danas smo u Konjicu održali javnu raspravu, sutra će biti održana u Mostaru, a u utorak u Neumu. Zahvaljujem se gradonačelniku Konjica na ustupljenom prostoru i pruženoj podršci. Nama je cilj da ovaj tekst Nacrta zakona o socijalnoj zaštiti čuje što veći broj ustanova i institucija koje u svome radu primjenjuju ovaj zakon, kao i građani kojih se tiče zakon, jer sva socijalno-zaštitna prava se tretiraju ovim zakonom“-kazala je Kozo.

Novim Nacrtom zakona o socijalnoj zaštiti predviđeno je uvođenje i nekih novih korisnika prava, dodala je ona.

„Inače, naši korisnici su djeca i odrasli. U kategoriji djeca, prava mogu ostvariti djeca bez roditeljskog staranja, odgojno zanemarena djeca, djeca u sukobu sa zakonom, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, djeca s teškoćama u razvoju i invaliditetom, žrtvama porodičnog i drugog nasilja, žrtvama trgovine ljudima, žrtvama zloupotrebe psiho-aktivnih supstanci i drugih oblika ovisnosti, djeca sa društveno-negativnim ponašanjem, djeca bez pratnje, djeca kojima je zbog posebnih okolnosti potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite. Novina je u ovoj kategoriji da sada imamo korisnike prava djeca žrtve porodičnog i drugog nasilja i djeca žrtve trgovine ljudima. Također, kod punoljetnih lica, korisnici prava su osobe sa invaliditetom, starije osobe, osobe sa društveno-negativnim ponašanjem, žrtve porodičnog i drugog nasilja, žrtve trgovine ljudima, osobe ovisne o psiho-aktivnim sredstvima i drugim oblicima ovisnosti, samohrani roditelji, beskućnici i lica i porodice kojima je zbog posebnih okolnosti potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite. Korisnici ovih prava i usluga su svi državljani BiH, koji na području HNK-a imaju prebivalište i nalaze se u stanju  socijalne potrebe. Korisnici mogu biti i strani državljani i lica bez državljanstva koji ovim zakonom mogu ostvariti određenu socijalnu usluga sa vežećim propisima BiH, međunarodnim ugovorima i konvencijama“-pojasnila je Kozo.

konjic: održana javna rasprava o nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti u hnk-a
Konjic: Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti u HNK-a

Centar za socijalni rad Konjic bio je domaćin današnje javne rasprave, a uposlenici ove ustanove, aktivno su se uključili u davanje prijedloga i sugestija za izradu Nacrta zakona o socijalnoj zaštiti u HNK-a, kazala je Nadira Đapo, direktorica Centra za socijani rad Konjic.

„Zahvaljujem se Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a što su odlučili prvi put javnu raspravu održati i u Gradu Konjicu. Centar za socijalni rad u Konjicu je kroz javnu raspravu dao niz primjedbi, kao što je pitanje poklanjanja imovine, kako i na koji način taj dio završiti, te dio koji se odnosi na povećanje obima usluga, koje će se finansirati sa nivoa lokalne zajednice, ko će to raditi, kako i na koji način, te koji će korisnici biti obuhvaćeni tim pravima. Na dio pitanja smo dobili odgovor, a za ostali dio ćemo morati uputiti u pismenoj formi“-kazala je Đapo.

Nakon održavanja javnih rasprava, bit će ostavljen rok od 15-ak dana da se prikupe primjedbe i sugestije koje budu pristigle u pisanoj formi od građana, ustanova i institucija. Potom će radna grupa razmotriti sve zahtjeve i odlučiti šta se može uvrstiti u zakon. Zatim će se u formi Prijedloga Zakona uputiti na sjednicu Vlade HNK-a, a potom i na Skupštinu HNK-a. S obzirom da je u toku formiranje nove Vlade HNK-a, sigurno će doći do produženja vremena za usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti u HNK-a, naglasila je Alma Kozo, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

radiokonjic.ba

25.05.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima