back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic: Održano autorsko veče novinara i publiciste Slavka Mandića iz Crne Gore

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic večeras je u Konjicu upriličeno autorsko veče Slavka Mandića, crnogorskog novinara i publiciste, koji se predstavio djelima: „Politički popovi i litijaški eksperti-Tamna strana crnogorske zbilje“, „U ime oca i sina-Ubistvo države s predumišljajem“ i „Akademici i crkveni miši-Mantijaški jataci“. Promotor Mandićevih djela bio je kulturolog i publicista mr. Željko Rutović, koji je govorio o temeljnim vrijednostima autorovog stvaralaštva.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Mr. Željko Rutović

„Riječ je o žanru političkih kolumni novinara Slavka Mandića, ali koje smo večeras željeli problematizovati u jednom vrijednosnom ključu čitanja njegovih djela. Temeljne poruke koje su višeznačne treba čitati u ključu temeljnih vrijednosti slobode, identiteta, etike, prava na odbranu, identiteta svoje kulture, jezika i države. Turbulentna politička i izazovna vremena rađaju velike stvaraoce i tumače svakidašnjice. Zato je ovo izuzeto vrijedno sociološko, antropološko, istorijsko i kulturološko štivo. Ovo su vrlo vrijedni tragovi jedne kolektivne kulture sjećanja prostora Crne Gore, koje će neki budući istraživači iz pojedinačnih uglova imati priliku da osvijetle političke, društvene i državne procese, i procese koji se dešavaju u regiji, i sve ono što jeste jedan iskaz političkog, kažem, turbulentnog života u Crnoj Gori“ -kazao je Rutović.

Slavko Mandić, predstavljajući se konjičkoj publici, izrazio je zahvalnost organizatorima i zadovoljstvo što ljudi u Konjicu doživljavaju kulturu, podržavaju slobodnu riječ i slobodu u punom značenju te riječi, te ono što rade on i njegove kolege u Crnoj Gori.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Novinar i publicista Slavko Mandić

„Nažalost, politika koja je danas u Crnoj Gori nije ona koja obećava, jer se dozvoljavaju neke stvari koje zdrav razum ne može da toleriše i ne razumije svakako. Neke vjerske organizacije prave, recimo, ono što je nezamislivo u 21.vijeku da formiraju Vladu, da se miješaju direktno u institucije sistema, a da onda država, naravno, slabi i prepušta se utjecaju drugih. To mi nećemo i ne smijemo dozvoliti i zato moramo da se izborimo da Crna Gora bude ono što je uvijek bila, slobodarska, jer ta iskra slobode nikada nije ugasla. Kolumne i tekstove koje pišem su bazirani na istini, a ako ne bi bilo tako, to bi onda bilo promašeno i ne bi imalo smisla“-poručio je Mandić, dodavši da je njegovo pisanje najčešće reakcija na odluke vlasti.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Konjic: Održano autorsko veče novinara i publiciste Slavka Mandića iz Crne Gore

U programu su večeras učestvovali i Radojica Grba, pjesnik i aforističar iz Podgorice, koji je publiku počastio svojim aforizmima, dok je dr. Zulfo Ahmetović sa svojim pjesmama uspio nasmijati konjičku publiku.

konjic: održano autorsko veče novinara i publiciste slavka mandića iz crne gore
Lejla Piljević i Nedim Redžepović

U umjetničkom dijelu programa nastupili su violinistkinja Lejla Piljević i gitarista Nedim Redžepović, članovi benda „NOBS“. Urednik programa promocije bio je mr. Zijo Ćatić.

radiokonjic.ba

26.02.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima