back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Konjic: Otvorena 17. kulturno – edukativna manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu održana promocija knjige “Hadžet” dr. Melihe Hebibović, kojom je otvorena 17. kulturno – edukativna manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”.

KUU “Sejfullah” Konjic u saradnji s Narodnim univerzitetom Konjic i Medžlisom Islamske zajednice Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica organizator je ovogodišnje manifestije, koja nosi ime po Sejfulahu efendiji Prohi, jednom od posljednjih bošnjačkih pisaca na orijentalnim jezicima.  

U pozdravnom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić je rekao da ova manifestacija promoviše dobrotu, kulturu i tradiciju i da nosi ime po uvaženom  Konjičaninu, koji je značajno ime kada su u pitanju šerijatske znanosti.

“Efendija Proho je pripadao onom krugu uleme koja je na tradicinalan način tumačila vjeru i njene propise. Drago mi je da ova manifestacija već 17 godina na tradicionalan, znanstven, obrazovan način čuva našu tradiciju i našu duhovnost” – poručio je ef. Delić.

konjic: otvorena 17. kulturno - edukativna manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

Knjigu “Hadžet” (potreba, želja, nevolja), koja je treća knjiga autorice dr. Melihe Hebibović, predstavili su pisci Bajro Perva i Esad Bajić, koji su bili i recenzenti knjige.

Bajro Perva smatra da je ovo najbolja knjiga autorice Hebibović.

“Knjiga je sublimacija putopisa i dokumentarnog štiva tako da čitalac čitajući ovu knjigu ima osjećaj da putuje sa njom po gradovima i prostorima Bosne i Hercegovine, po zemljama okruženja, Libije, Sirije, Irana i svetim mjestima, Mekom i Medinom. Mislim da bi autorica mogla napisati posebnu knjigu o putovanju na hadž i umru, i nadam se da će jedan od njenih narednih projekata biti upravo putopis sa tih putovanja” – izjavio je Perva.

Esad Bajić je izjavio da je ova knjiga putopisna forma, koja u sebi objedinjava niz drugih formi, lična promišljanja autorice i njenu religijsku notu, njen doživljaj vjere kroz mjesta koja posjećuje.      

“Ova knjiga oživljava nešto što u našem društvu zamire, doživljaj ispisan riječima, a ne samo fotografijama i video zapisima. Slika ne može prenijeti miris, zvuk, ni blizu doživljaj koliko to može riječ, koja je još uvijek, i uvijek će i biti, najjače sredstvo prenošenja iskustava. Stoga, iako putopisna forma polahko iščezava u ovom našem vremenu, ova knjiga je jedno osvježenje, i nadam se da će podstaći još nekoga da, poput Melihe, svoja putovanja zabilježi i riječima” – rekao je Bajić.

Autorica knjige “Hadžet” dr. Meliha Hebibović je izjavila da je pišući ovu knjigu mnogo naučila jer je o onome o čemu je pisala tražila odgovore i saznanja iz drugih izvora, ali da su u knjizi uglavnom njena razmišljanja, saznanja, zapažanja i emocionalne reakcije.

“Postojale su uspomene i sjećanja na ono što je bilo prije, i ono što će se desiti kasnije. Ja sam pisala iskreno, kako se sve dešavalo, bez predrasuda. Za mene je ovo što mi je život ponudio, dragi Allah, beskrajno veliko i na ovakav način sam mu se željela zahvaliti“ – izjavila je autorica Hebibović.

konjic: otvorena 17. kulturno - edukativna manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

Meliha Hebibović je diplomirala na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, specijalizirala je stomatološku protetiku. Nakon 40 godina rad u struci u konjičkom zdravstvu u mirnodopskim i ratnim uslovima, penzionisana je 2019.godine kao primarijus.

Objavila je dvije knjige: “Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi “ i “Dedina singerica”.

konjic: otvorena 17. kulturno - edukativna manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

Moderator promocije je bila Harisa Ćukle, a narator u video zapisima, koji su prikazani u sklopu promocije, je bio Benjamin Mušinović.

radiokonjic.ba

20.02.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima