back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Konjic: otvorena izložba “Konjic u osmanskim dokumentima”

U Konjicu je u petak, 22.jula 2022., u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, a u saradnji sa Yunus Emre institutom Mostar, otvorena izložba i promovisana brošura “Konjic u osmanskim dokumentima”. Izložba je otvorena u okviru projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine”.
Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović je u svom obraćanju rekao da je izložba svjedočanstvo kontinuiteta saradnje i realizacije još jednog sinergijskog projekta ovih institucija.
„Ovo je jedinstvena prilika i putokaz kako da unaprijedimo našu saradnju kako da obogatimo fundus građom za kojom godinama tragamo, a koja je trajni pečat kulturi naroda, koji stoljećima žive toleranciju kao najveći stepen moći. Doznaćemo i ponovno posvjedočiti trajne civilizacijske vrijednosti u komšijskim i diplomatskim odnosima, kulturi življenja i stanovanja, o običajima, ali i vremenskim prilikama, zagarantovanim pravima, ekonomskim prilikama, migracionim kretanjima, vjerskim slobodama, te o novim neimarima koji su kroz naš najljepši nacionalni spomeni – našu ćupriju, vratili dušu grada i dali priliku brojnim putnicima namjernicima da upoznaju Konjic“ – rekao je Mušinović.

konjic: otvorena izložba "konjic u osmanskim dokumentima"
Benjamin Mušinović

Autor izložbe je turski historičar i pisac Yildırım Ağanoğlu, porijeklom iz sandžačkog grada Prijepolje, koji se dugi niz godina bavi naučno-istraživačkim radom pogotovo na temu Rumelije i historijskih arhivskih dokumenata koji govore o kompleksnosti ovog podneblja i društveno ekonomskim, socijalnim prilikama, etničkom i demografskom strukturom kao i svim ostalim segmentima svakodnevnog života naroda ovog podneblja kroz jedan dugi historijski period, posebno stavljajući akcenat na period vladavine Osmanske države.
Yildırım Ağanoğlu, koji je otvorio izložbu “Konjic u osmanskim dokumentima”, rekao je da je izloženo 50 dokumenata iz perioda od 1560. do 1916. godine, za koju smatra da predstavlja jednu simboličnu vrijednost i da će zainteresovati Konjičane, ne samo Bošnjake, već i sve narode koji žive na ovom prostoru.
Ağanoğlu je predstavljajući neke od dokumenata, pozvao mlade da se edukuju.
„Moja je želja da mladi iz Konjica stječu znanje iz osmanskog perioda, da uče osmanski i staroturski jezik i da na taj način doprinose da se ovi dokazi, ovi dokumenti, prenose na buduće generacije, kao svjedok historijskih dešavanja. Na osnovu ovih progama koje realizujemo, želim da se stvori neka vrsta kontinuiteta tako da naša 500 godina duga historija se nastavlja. Želim da naše bratstvo i naša povezanost vječno traju“ – izjavio je Yildırım Ağanoğlu.

konjic: otvorena izložba "konjic u osmanskim dokumentima"
Konjic: otvorena izložba "Konjic u osmanskim dokumentima"

Yildırım Ağanoğlu

U programu su, izvođenjem pjesama na bosanskom i turskom jeziku, nastupili Adna i Maid Šćuk iz Škole gitare Galeb iz Jablanice.
Izložba “Konjic u osmanskim dokumentima” biće postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic mjesec dana.

konjic: otvorena izložba "konjic u osmanskim dokumentima"
Konjic: otvorena izložba "Konjic u osmanskim dokumentima"
konjic: otvorena izložba "konjic u osmanskim dokumentima"
Konjic: otvorena izložba "Konjic u osmanskim dokumentima"
konjic: otvorena izložba "konjic u osmanskim dokumentima"
Konjic: otvorena izložba "Konjic u osmanskim dokumentima"

radiokonjic.ba

23.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]