4.9 C
Konjic
27 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Intervencija konjičkih vatrogasaca

Večeras su konjički vatrogasci imali intervenciju na gašenju požara...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao...

Omar Halilović osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Omar Halilović, član Karate kluba “Bošnjak” Konjic, koji se...

Bosanski ćilim na zelenoj površini

Lijepe slike našeg grada Već nekoliko dana zelenu površinu u...

Užasan epilog prometne nesreće u Vitezu, ima teško povrijeđenih, među njima i djece

Teška saobraćajna nesreća dogodila se kasno sinoć na magistralnom...

Ranjeni torcidaš: Jedan policajac mi je rekao “neka sam te upucao, smeće”

Navijač Hajduka koji je povrijeđen prilikom obračuna policije i...

Konjic: Potpisan ugovor za izradu adresnog registra

Grad Konjic, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK u nastojanjima da se uskoro krene sa izradom adresnog registra na području Konjica obezbjedili su uslove za realizaciju ovog projekta.

Ugovor o zajedničkim aktivnostima i realizaciji izrade projekta označavanja naselja, ulica i trgova nazivima, i zgrada kućnim brojevima s izradom  registra prostornih jedinica, nakon predstavnika Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, danas su u Gradskoj upravi Konjic potpisali gradonačelnik Osman Ćatić i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK Ivan Lesko. Tokom sastanka kojem su uz predstavnike Službe za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Grada Konjica prisustvovali predstavnici izvođača radova firme Geometrika d.o.o. Grude razgovarano je o načinu realizacije pomenutih aktivnosti.

“Riječ je o značajnom projektu koji se realizuje na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i sada krećemo sa aktivnostima koje se odnose na Konjic. U prvoj fazi izrade adresog registra izvršit će se analiza postojećeg stanja adresnog sistema u Konjicu, kako bi se on uskladio sa Zakonom o naseljenim mjestima u Federaciji BiH. Nakon toga uslijedit će faza evidentiranja postojećih adresa u naseljenom mjestu Konjic, a potom će biti urađen projekat u kojem će biti definisan obuhvat poslova za fizičko označavanje objekata u naseljenom mjestu Konjic tablama ulica i kućnim brojevima” – kazao direktor Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK Ivan Lesko, naglašavajući da se sve radi u cilju uređenja adresnog sistema u kojem između ostalog više neće biti oznaka bb (bez broja).

Mirna Habibija-Sultanić, pomoćnica gradonačelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina izrazila je zadovoljstvo što se krenulo u navedene aktivnosti, naglašavajući značaj projekta kojim će se označiti veliki broj neoznačenih ulica i trgova,kao i stambenih objekata, što će olakšati dostavu pošte, nalaženje lokacije, te omogućiti korištenje modernih tehnologija za traženje lokacija – GPS navigacija

PROČITAJ:   U HNK testirano 248 uzoraka: 50 pozitivnih, 4 iz Konjica

“Projekat u udjelu od po 25 % finansiraju Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK, dok Grad Konjic učestvuje sa 50 % udjela finansiranja. Aktivnosti na realizaciji počinju uskoro i u narednom periodu očekujemo saradnju građana Konjica sa predstavnicima firme Geometrika do.o. koja će izvoditi radove, kako bi se ovaj projekat što prije mogao završiti” – kazala je pomoćnica gradonačelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Grada Konjica.

radiokonjic.ba/konjic.ba

27.09.2022.

Možda vas zanima