-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Predstavljena edicija “Biblioteka Hamdija Kreševljaković”

Večeras je u Muzeju drvorezbarstva, Zanat-Rukotvorine u Konjicu upriličena promocija edicije Udruženja građana za promociju kulture, umjetnosti i komunikacije “Videoarhiv – Biblioteka Hamdija Kreševljaković”.

Hamdija Kreševljaković (1881- 1959) je bio historičar, akademik i jedan od osnivača Naučnog društva BiH, preteče Akademije nauka BiH.

Posjetiocima su se obratili unuci Hamdije Kreševljakovića, Sead i Nihad, koji su govorili o ličnim uspomenama, jer, kako su naveli, kada se govori o nekim značajnim ličnostima, ona ljudska dimenzija je ono što njih čini posebnim.

“Biblioteka Hamdija Kreševljaković” po pisanju Alije Nametka se smatra jednom od najznačajnijih privatnih biblioteka sa građom u Bosni i Hercegovini izjavio je za radiokonjic.ba Nihad Kreševljaković, navodeći da su imali iskustva u kojima su ljudi koji su tražili određene knjige o temi Bosne i Hercegovine, nakon što bi posjetili i Gazi-Husrev begovu biblioteku i Nacionalnu biblioteku, te knjige pronalazili kod njih.

“Razlog tome je što je naš djed, koji je volio putovati, na tim putovanjima, gdje je najčešće posjećivao predavanja uglednih profesora toga vremena, posjećivao i biblioteke i antikvarnice, i pronalazio knjige koje su se bavile historijom Bosne i Hercegovine, kupovao ih i tako su one postale dijelom ove biblioteke. U toj biblioteci, s obzirom da se on kao mlad počeo baviti prvo književnom tradicijom Bosne i Hercegovine, određeni broj knjiga odnosi se na to, a s druge strane, postoji jako veliki broj knjiga koje su pisane o Bosni i Hercegovini, van Bosne i Hercegovine, a postoji veliki broj knjiga koje se bave statistikama. Tu su i časopisi, kompleti pregleda publikacija, periodike kao što su Narodna uzdanica, Behar, Napredak, Bosanska vila, Nada” – rekao je Nihad, navodeći da je zapravo ta biblioteka jedna priča o Bosni i Hercegovini.

“Brat i ja uvijek naglašavamo, a i večeras smo, kako i naše znanje, a pogotovo odnos prema zemlji je baziran na tim knjigama, jer te knjige su svjedočanstvo o jednoj bogatoj i prelijepoj historiji zemlje u kojoj mi živimo. Kada govorimo o sadržaju biblioteke treba reći da postoje kompletna izdanja Glasnika Zemaljskog muzeja, bez koga je nemoguće istraživati historiju Bosne. Sama djela Hamdije Kreševljakovića, preko 350 bibliografskih jedinica, su također jedan ogroman opus i jedna građa koja dobrim dijelom se i danas citira kada se historičari bave različitim temama. Jedna od vrijednih stvari, koja se nalazi u biblioteci, su stenografski izvještaji prvog bosanskohercegovačkog parlamenta, koji se ukida početkom Prvog svjetskog rata” – istaknuo je Nihad Kreševljaković, dodavši da im je velika čast bila da budu dio jednog ovakvog događaja u predivnom prostoru.

Večeras su predstavljene knjige koje je izdala “Biblioteka Hamdija Kreševljaković”: “Sarajevo u doba okupacije Bosne 1878.”, “Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave (1878-1918), „Nekrolozi“ i druge , koje su posjetioci dobili na poklon.

konjic: predstavljena edicija “biblioteka hamdija kreševljaković”
Konjic: Predstavljena edicija “Biblioteka Hamdija Kreševljaković”

Benjamin Mušinović, direktor Ustanove Narodni univerzitet Konjic, koja je organizovala večerašnju promociju je rekao da je ovim događajem završena manifestacija “Dani knjige- Konjic ’23”, zahvalivši se za podršku Gradu Konjicu i gradonačelniku Osmanu Ćatiću, kao i medijskom pokrovitelju Radio Konjicu.

[email protected]

Foto: radiokonjic.ba, Vehid Šišić

15.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima