13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ autora Edima Šatora, univerzitetskog profesora.

Organizator promocije je bila Ustanova Narodni univerzitet Konjic u saradnji sa Udruženjem logoraša Stolac, koje je u posljednjih pet godina objavilo tri knjige o logorima i patnjama kroz koju su prošli Bošnjaci Hercegovine.

Autor Edim Šator je rekao na promociji da je knjiga nastajala u protekle dvije i pol godine i da se u njoj govori o četiri logora: Grabovine, Gabela, Ljubuški i Silos.
Ja sam pokušao naučnom metodologijom da obradim sve logore, da sve ono o čemu pišem utvrdim na osnovu sudskih presuda, dokumenta, izjava svjedoka, dakle na činjenicama, tako da je ovo knjiga zbir činjenica i dokaznog materijala za UZP“ – rekao je prof. Šator.

konjic: promovisana knjiga „hercegovački krugovi pakla“ prof. edima šatora
Edim Šator

Recenzent knjige Amer Obradović je istaknuo da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ važna knjiga za kulturu sjećanja i nastavak borbe za istinu.
„Mi faktografijom pokušamo da donesemo našu stranu priče, svega što su logoraši pretrpjeli prije 29 godina u logorima i trebalo bi da bude sastavni dio naših obrazovnih sistema“ – izjavio je Obradović, koji je kao maloljetnik bio u logoru.

Promotor knjige Esad Bajić je rekao da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ treća u nizu Udruženja logoraša Stolac, nakon knjiga „Bili smo samo brojke“ i „Istina o Dretelju“, te da je kod ovakvih knjiga bitno kako ih čitati, a još bitnije kako reagovati kada se one pročitaju.

konjic: promovisana knjiga „hercegovački krugovi pakla“ prof. edima šatora
Obradović i Bajić

Promocija je održana na dan kada je prije pet godina Haški sud osudio pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.
Prisutnima se obratio i Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Stolac.

konjic: promovisana knjiga „hercegovački krugovi pakla“ prof. edima šatora
Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba/Vehid Šišić

29.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima