back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Konjic: Radionica o kreiranju nacrta Zakona o zaštiti potrošača FBiH

Danas je u hotelu Garden City u Konjicu počela dvodnevna radionica radne grupe Federalnog ministarstva trgovine za kreiranje nacrta Zakona o zaštiti potrošača Federacije BiH. Na radionci u Konjicu prisustvuju predstavnici Federalnog ministarstva trgovine, kao i predstavnici Udruženja potrošača sa područja Federacije BiH kako bi zajedno diskutovali o kreiranju Prednacrta zakona o zaštiti potrošača.

Federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore FBIH, Amir Hasičević za radiokonjic.ba je kazao je da je cilj da se zaštite potrošači i da se usklade trenutna prava potrošača na teritoriji Federacije BiH i RS-a sa evropskim inicijativama.

„Pokrenuli smo izradu novog Federalnog zakona o zaštiti potrošača, jer danas imamo situaciju da imamo Zakon o zaštiti potrošača na nivou BiH, eniteta RS i Federacije BiH. Sada se koristi zastarjeli Zakon u FBIH i Brčko distriktu, a u zajedničkoj saradnji sa civilnim organizacijama došlo do toga da je neophodno kreirati jedan novi Zakon na nivou FBIH. Naš imperativ je da izjednačimo odredbe koje važe u RS-u u Zakonu o zaštiti potrošača sa odredbama koje važe u FBIH, kako bi homogenizirali taj tržišni prostor. Jedna od inicijativa Federalnog ministarstva trgovine jeste da sve Zakone donosimo interaktivno, zajedno u saradnji sa organizacijama civilnog društva. Čini mi se da će glavnu riječ ovdje voditi predstavnici Udruženja potrošača“- naveo je Hasičević.

konjic: radionica o kreiranju nacrta zakona o zaštiti potrošača fbih
Ministar Hasičević

Igor Stojanović je vođa projekta EU za civilno društvo, koje pruža tehničku asistenciju Ministarstvu trgovine u saradnji sa organizacijama civilnog društva tokom koje rade na kreiranju Zakona o zastiti potrošača Federacije BiH.

Mi to smatramo apsolutno pravim korakom u smjeru jačanja saradnje između javnih institucija i organizacija civilnog društva i njihovo uključivanje u razvoj novih politika“ – naveo je Stojanović.   

Darko Basić, šef Odsjeka za zaštitu potrošača pri Federalnom ministarstvu trgovine, je predsjednik radne gruoe za izradu Zakona o zaštiti potrošača u Federaciji BiH.

„Mislim da smo ovdje okupili jednu adekvatnu ekipu sa svim najvažnijim učesnicima, najprije našim udruženjima potrošača, a tu su i članovi Udruženja poslodavaca, kao i perdstavnik Federalne uprave za inspekcijske poslove. Ovaj zakon bi trebalo da implementira sve važeće direktive Evropske komisije i nadamo se da  ćemo kroz rad ove grupe donijeti najbolje zakonsko rješenje koje će poslužiti ne samo potrošačima već i trgovcima” – riječi su Basića.   

konjic: radionica o kreiranju nacrta zakona o zaštiti potrošača fbih
Učesnici radionice

Važno je izmjeniti Zakon o zaštiti potrošača na teritoriji Federacije BiH istaknuo je i predsjednik Udruženja potrošača „Futura“ iz Mostara, Marin Bago, učesnik ovog događaja.

„Ovo je jako važno jer već postoji dugogodišnji problem u BiH jer je Zakon o zaštiti potrošača donesen još 2006. godine. Važno je kako bismo izjednačili prava potrošača na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, jer ih trenutno nemamo. Pohvaljujemo ovaj potez Federalnog ministarstva trgovine koji nastoje izjednačiti prava potrošača”- istaknuo je Bago.

Cilj Udruženja potrošača je da pomognu sugrađanima da ostvare svoja prava, a neophodno je izmjeniti zastarjeli Zakon o zašiti potrošača kako bi ta prava bila kvalitetnije ispunjena, poručila je Ferida Kulović, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Kakanj.

„Naše Udruženje je relativno mlado, nastojimo razviti svjest o zaštiti potrošača, nastojimo sugrađanima govoriti o njihovim pravima. Sadašnji Zakon je već zastario, potrebno je da i mi u FBIH napravimo izmjene Zakona kao što je to učinjeno u RS-u”- navodi Kulović.

konjic: radionica o kreiranju nacrta zakona o zaštiti potrošača fbih
Učesnici radionice

Drugog dana radionice planirane su diskusije i prezentacije o temi EU Direktive u oblasti zaštite potrošača i standardi obavljanja trgovačke djelatnosti, kao i diskusije o  prodaji roba i pružanju usluga.

radiokonjic.ba

26.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima