back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Konjic: Sastanak lidera Trojke

Jedna od tema izmjene Izbornog zakona BiH

Danas je u Konjcu održan sastanak Trojke, kojem su prisustvovali predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Između ostalih tema, raspravljalo se i o izmjenama Izbornog zakona BiH s obzirom da je visoki predstavnik Kristijan Šmit političarima dao šansu da se do kraja sedmice dogovore o tehničkm izmjenama, ili će ih on nametnuti. Lideri Trojke su govorili o tome.

Nermn Nikšić, predsjednik SDP-a:

Smatramo da je vrijeme da riješimo pitanje Izbornog zakona kada je u pitanju provođenje odluka Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Nije tajna da na to različito gledamo i različite pristupe imamo. Nisam optimista da bi se u istom roku moglo riješiti i postići jedno i drugo, ali siguran sam da ćemo nastaviti raditi na tome i pokušavati da primičemo stavove. Sasvim je izvjesno da Ured visokog predstavnika ima svoje mjesto u našem pravnom sistemu i da na kraju ima ovlaštenja da ono što se mi ne možemo dogovoriti, presude i donesu odluku. Ja se nadam da bismo mi taj zakon mogli riješiti na tom pitanju, ako ne, važno je da sljedeći lokalni izbori prođu u atmosferi uspostavljanja povjerenja, gdje će biti maksimalno smanjena mogućnost zloupotreba” – izjavio je Nikšić.      

konjic: sastanak lidera trojke
Nermin Nikšić

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a:

Pokušaćemo razgovarati sa kolegama na državnom nivou da ih nekako alarmiramo, jer mi se čini da su i oni svjesni da će Šmit nametnuti ove izmjene i sad bi bilo logično da uradimo bar taj dio posla mi, da se tehničke izmjene dese na nivou koalicije, partnera na nivou države. One su realne, moguće, vrlo lako ostvarive, međutim, sa drugih strana dolaze zahtjevi da se uz tehničke izmjene mijenjaju i neki drugi dijelovi Izbornog zakona. Mi kažemo, ako idemo u to, onda moramo početi od Ustava. Za nas je prioritet implementacija međunarodnh presuda, uklanjanje te diskriminacije. Nismo tu još na tragu nekog rješenja, kakvo je raspoloženje znaćemo do kraja ove sedmice” – rekao je Konaković.

konjic: sastanak lidera trojke
Elmedin Konaković

Edin Forto, predsjednik Naše stranke:

Postoje tri dimnezije Izbornog zakona. Jedna je suštinsko pitanje, odabir članova Predsjedništva, Domova naroda, a znamo koje su tu teme i suprotnosti koje se pojavljuju u smislu političkih stavova. Imte ovaj dio oko CIK-a i odabira članova CIK-a, a imate ovaj dio oko integriteta, i taj dio oko integriteta bi trebalo da bude najnesporniji, jer su to tehničke izmjene koje mogu unaprijediti rad u biračkim odborima, smanjiti manipulacije postojećeg sistema. Ja bih volio da ovaj dio oko integriteta ide što prije, ali stvar je dogovora” – izjavio je Forto.           

konjic: sastanak lidera trojke
Edin Forto

Osim rukovodstva stranaka i pojedinih zastupnika, sastanku su prisustvovali i njihovi predstavnici u javnim preduzećma i upravama s ciljem satrateškog planiranja u nekoliko oblasti.

radiokonjic.ba

17.01.2024.

Foto: radiokonjic.ba

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]