21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic STEM Challenge 2023: Pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca “Feniks” iz Konjica i “Elektrogasci” iz Sarajeva

U organizaciji Udruženja “Π klub-a” Konjic, sinoć je održana završnica “Konjic STEM Challenge 2023”. Riječ je o takmičenju u modernim naučnim disciplinama i to za učenike srednjih škola, a ovogodišnja tema takmičenja bila je “Zaštita od požara”.

Konjic STEM Challenge održava se drugi put u našem gradu. Ove godine za razliku od prethodne, takmičenje srednjoškolaca je bilo podjeljeno u dvije kategorije: integrisani sistemi gdje je prijavljeno bilo osam ekipa  i software kategoriju u okviru koje se takmičilo šest ekipa. Jedan od organizatora ovog događaja i član “Π klub-a” Konjic Emir Lizde za radiokonjic.ba je kazao:

“Ponosni smo na organizaciju ovog događaja, zato što smo mi kao Udruženje građana još uvijek vrlo mlada ekipa. Ovo je drugi STEM Challenge kojeg mi organizujemo i mogu reći da daje drugačiju sliku obrazovanja, daje priliku mladim ljudima da se na drugačiji način izraze, da prezentuju svoje ideje i projekte na neki drugačiji način i kroz te projekte da uče. Pohvalio bih sve projekte koji su bili prijavljeni i mislim da je ovo novi pozitivan način prezentovanja ideja za mlade ljude”.

konjic stem challenge 2023: pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca "feniks" iz konjica i "elektrogasci" iz sarajeva
Tim “Feniks” konjički srednjoškolci

Grupa konjičkih srednjoškolaca tim “Feniks” bili su najbolji u kategoriji software. Projekat je nosio naziv “Protivpožarni sistem – Feniks”, a mentorica im je bila profesorica Anesa Zahirović koja je za radiokonjic.ba izjavila: “Do ideje šta i kako da radimo, brzo smo došli. Moji članovi tima vole prirodu, druženje u prirodi i samim tim nam je i došla ideja i motivacija ovog tipa. Konktetno, inspiracija su nam bili požari koji su česti u okolini Boračkog jezera i zog toga, zbog ljubavi prema prirodi htjeli smo na neki način da pomognemo, i u slučaju da dođe do novih požara, da se brzo reaguje”.

konjic stem challenge 2023: pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca "feniks" iz konjica i "elektrogasci" iz sarajeva
Konjički tim “Feniks” sa mentoricom Anesom Zahirović

Omar Prevljak učesnik tima “Feniks” radio je na software kategoriji u kojoj je ovaj tim i odnio pobjedu. U razgovoru za radiokonjic.ba istaknuo je da mu nije bilo teško uskladiti svoje privatne obaveze i odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi radio sa svojim kolegama na ovom projektu, te da je ponosan na sve njih što su bili prvi u ovoj kategoriji.

Izjava Omara Prevljaka

Iako nisu pobjedili u kategoriji integrisani sistemi, radili su i na ovoj temi. Iz tima “Feniks” na projektu u pomenutoj kategoriji je radio Renato Antunović, koji je govorio za radiokonjic.ba:

Izjava Renata Antunovića

Pobjednik u kategoriji integrisani sistemi su srednjoškolci iz Sarajeva, tim “Elektrogasci”, a njihov projekat je bio “FIREFLY-smart fire protection”. Lider ovog tima naglasio je da je uloženo mnogo rada i truda na izradi pomenutog projekta, te dodao: “Nakon dva mjeseca uspjeli smo da realizujemo ovaj projekat, odnosno da s njim ostvarimo prvo mjesto. Ideja za ovaj projekat nam je bila online vatra-dojava, odnosno da se uz pomoć smart uređaja mogu prijaviti požari bilo gdje.“

Jedna od mentorica tima “Elektrogacasa” iz Sarajeva Mirnesa Penava nakon proglašenja pobjede ovog tima u kategoriji integrisani sistemi govorila je za radiokonjic.ba : “Prošle godine bili smo dio ovog događaja kada smo osvojili drugo mjesto, a ove godine sam posebno ponosna na svoj tim i njihovu nagradu. Zajedno sa kolegicom, mentoricom ovog tima Mirelom Tole, usmjeravali smo učenike da dođu do projekta koji je i pobjednički u ovoj kategoriji. Vjerujemo u ovaj projekat jer je on nešto što bi se zaista moglo primjenjivati u budućnosti”.

konjic stem challenge 2023: pobjedu ostvarile ekipe srednjoškolaca "feniks" iz konjica i "elektrogasci" iz sarajeva
Tim “Elektrogasci” Sarajevo

Pomenute dvije prvoplasirane ekipe iz obje kategorije osvojile su nagradu od po 1000KM, a timovi koji su osvojili drugo, treće i četvrto mjesto dobili su prigodne nagrade od sponzora ovog događaja GlobalTech.

Ovaj događaj realizovao se uz pomoć i podršku Grada Konjica, Srednje škole Konjic kao i sponzora: GlobalTech, Geobiro i Bluenet.

radiokonjic.ba

15.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima