Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Konjic: Sutra se održava kampanja „Poštuj život, ne oružje“ 

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje!

Pod sloganom „Poštuj život, ne oružje“ počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Kampanju provode svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost i podršku Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u suradnji s tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH).

Ovaj događaj u Konjicu će biti održan u utorak, 6. februara 2024. godine na Trgu državnosti Alija Izetbegović od 12 do 15 sati.

12:00 – 12:15   Izjava Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a HNK

12:15 – 13:15   Razgovor policijskih službenika sa prisutnima uz podjelu letaka

13:00 – 15:00   Kviz sa prolaznicima

Zakon dozvoljava predaju oružja u nelegalnom posjedu bez sankcije. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama.

Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana s vatrenim oružjem najčešće događaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se dogodilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubistva počinjena u krugu porodice, čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član porodice. Na žalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice. Skoro 40% ubistava žena počinjeno je vatrenim oružjem“, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju „Poštuj život,ne oružje.”

Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, naveli su iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK.

radiokonjic.ba / MUP HNK

05.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima