back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Konjic: Učenik Sead Gakić plasirao se među pet najboljih na Ekonomskoj olimpijadi BiH

Sead Gakić, učenik trećeg razreda matematičko-informatičke gimnazije u Srednjoj školi Konjic, učestvovao je na Ekonoskoj olimpijadi BiH, a koja je održana jučer u Sarajevu. Konjičanin se plasirao među pet najboljih, te time osigurao odlazak na međunarodno finalno takmičenje u Bratislavi, kada će zajedno sa još četvero najbolje plasiranih takmičara, predstvaljati našu zemlju u septembru

Udruženje Liberalni forum-Pokret za slobodno društvo, ove je godine organizovalo 3. Ekonomsku olimpijadu BiH. Više od 500 učenika iz 49 srednjih škola, učestvovalo je na pomenutom takmičenju koje je održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Učesvovao je i Konjičanin, učenik trećeg razreda matematičko-informatičke gimnazije u Srednjoj školi Konjic Sead Gakića, a ulogu koordinatora za Srednju školu Konjic preuzela je profesorica Merima Memić. Svoje utiske sa takmičenja podijelio je za radiokonjic.ba.

“Takmičenje je bilo poprilično teško, ali olakšavajuća okolnost je bila što je bilo na engleskom jeziku, pa sam se snašao za razliku od drugih učenika. Takmičenje je bilo podjeljeno u dva dijela: pismeni i usmeni. Pismeni dio nije puno učenika prošlo, tako da je bio uži krug na usmenom dijelu. Komisija je postavljala pitanja, mogu reći da su bila teška pitanja, al sam ipak zadovoljan. Pitanja su bila iz oblasti mikroekonomije, makroekonomije, poslovanja i slično. Samo takmičenje je bilo prilika da upoznam nove prijatelje ali i da steknem nova iskustva, koja ću zasigurno pamtiti, a ostvareni rezultat itekako. Moj trud i  rad pripremanja je vrijedio, a pripremao sam se zajedno sa mentoricom, te profesorima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Sedmično smo imali organizovane webinare, te tako sam i dobro shvatio sve što smo morali da priremimo” kazao je učenik Gakić.

konjic: učenik sead gakić plasirao se među pet najboljih na ekonomskoj olimpijadi bih
Konjic: Učenik Sead Gakić plasirao se među pet najboljih na Ekonomskoj olimpijadi BiH

Sead se na Ekonomskoj olimpijadi BiH plasirao među pet najboljih, te time osigurao odlazak na međunarodno finalno takmičenje u Bratislavi, kada će zajedno sa još četvero najbolje plasiranih takmičara, predstvaljati našu zemlju u mjesecu septembru, a na kojem će još učestvovati 16 zemalja svijeta. To će kako je kazao, za njega biti još jedna prilika da stekne nova iskustva i prijatelje, baš kao i na takmičenju održanom u Sarajevu. 

Iako pohađa matematičko-informatičku gimnaziju, Sead već duže vrijeme gaji ljubav prema polju ekonomije. U slobodno vrijeme prati emisije o temama iz ekonomije, čita knjige ekonomske tematike i u tom smjeru će najvjerovatnije, kako je naglasio za radiokonjic.ba, usmjeriti svoje fakultetsko obrazovanje.

“Poručio bih svim mladim ljudima da se bore za svoje ciljeve, jer budućnost je u našim rukama. Sve što je polje našeg interesovanja, to trebamo da podupiremo i da usavršavamo” poručio je mladim ljudima učenik Sead Gakić.

radiokonjic.ba

04.07.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]