back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic: Upriličen program “Pozdrav zastavi naše domovine”

Svečanim defileom ulicama Konjica nastavljen je program obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma. Nakon defilea učesnici su se zadržali na trgu pored zgrade Gradske uprave, gdje je upriličen program “Pozdrav zastavi naše domovine”.

konjic: upriličen program "pozdrav zastavi naše domovine"
Svečani defile

Prisutne je prvo pozdravio Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

konjic: upriličen program "pozdrav zastavi naše domovine"
Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

“Prije 32 godine jedna generacija je preuzela odgovornost i krenula jednim putem slobode i nezavisnosti. Sve što je nakon toga uslijedilo jesu teške godine borbe za nezavisnost, za slobodu i to je sve iza nas. Ono na što bih ja danas stavio akcenat jesu pojmovi domovina, patriotizam, a često se pod tim pojmovima kriju neke nejasne i neodređene bombastične fraze koje uglavnom glorifikuju neka vremena kako bi se sakrilo odsustvo ideje, strategije i plana, onoga što ovome društvu treba. Pokušavajući da dođem do definicije patriotizma ja sam odlučio da vam predložim značenje, dakle, moramo biti svjesni gdje smo, zbog čega smo posebnost, jer nije svaka posebnost i vrijednost. Ako je bosanstvo vrijednost, mora biti vrijednost u komunikaciji s drugim, usvajanjem novih znanja, novih tehnologija, u spremnosti da u ovom burnom vremenu nosimo to breme, taj pečat bosanstva kao nešto što omogućava da u svijetu  društva zasnovanog na znanju, demokratsko-digitalnoj atmosferi koja vlada u Evropi, budemo dio tog i da budemo spremni ući u te procese”- kazao je Šljivo. 

konjic: upriličen program "pozdrav zastavi naše domovine"
Upriličen “Pozdrav zastavi naše domovine”

Grad Konjic ove godine u sklopu obilježavanja 1. mart, Dana nezavisnosti BiH i 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma nastoji kroz prigodne sadržaje  ukazati na značaj iskazivanja poštovanja prema domovini u kojoj živimo, upravo o važnosti  ovih datuma govorio je i Gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić u svom obraćanju.

“Koliko istinskih osjećanja i ljubavi treba da je utkano u riječ domovina? Bez domovine nema ni nas, ni našeg identiteta. Bez poštovanja koje bi trebalo da svakodnevno iskazujemo prema domovini, isticanjem njenih obilježja nema ni patriotizma kojim bi svi trebali da se dičimo. Bez zastave, grba, himne i jezika nema onog što nazivamo svojom zemljom, djedovinom, domovinom. Zato glasno i jasno u povodu Dana nezavisnosti BIH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma kažimo da živimo upravo ovdje gdje su živili, radili i borili se za svaki pedalj naši preci, a gdje će živjeti i naši potomci. Zbog ove mladosti ovdje, zbog djece i svih nas, koji iskreno vole ovaj grad, Bosnu i Hercegovinu danas pozdravljamo zastave naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, zastave koje je svijet priznajući Bosnu i Hercegovinu priznao i prepoznao kao nešto čime se dičimo i čime smo ponosni. Budimo ponosni na našu domovinu”- kazao je Ćatić.

konjic: upriličen program "pozdrav zastavi naše domovine"
Upriličen “Pozdrav zastavi naše domovine”

Otkrivanje zastava naše domovine, koje su obavili učenici Srednje škole Konjic uz intoniranje himne, je pravi način za izražavanjem osjećaja patriotizma a kada se kaže patriotizam, ne možemo a da se ne prisjetimo svih onih koji su se borili za našu zmelju i u toj borbi položili svoje živote. Zajednička poruka svih prisutnih okupljenih na trgu bila je da, ma gdje živjeli u ovoj maloj zemlji, budimo ponosni na svaki njen pedalj.

radiokonjic.ba

29.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima