15.4 C
Konjic
28 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Džan Ždrale spreman za Svjetsko prvenstvo u Italiji

Džan Ždrale, član Kluba borilačkih sportova Balkan Konjic krajem...

GSS Prenj dobio donaciju vrijednu 20.000KM

Ministru finansija i komandantu Štaba civilne zaštite HNK Adnanu...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

Pčelari Hasib i Arnela Avdić osvojili dvije zlatne i jednu bronzanu medalju

Na 17. Međunarodnom sajmu pčelarstva „Medena Tuzla 2022“ koji...

Vlada HNK i sindikati: puno razumijevanje, dijalog i podrška

Na osnovu kontinuiranoga dijaloga koji Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u...

U Hercegovini ništa novo

„Opet bez pošiljaoca?“ „Nema ništa... al' za tebe je“, odgovori...

Konjic: započela ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022”

U okviru projekta Narodnog univerziteta Konjic “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine” u subotu, 16. jula 2022. godine u 21 sat, na platou kod Tekijske džamije u Konjicu upriličen je program pod nazivom “Večer duhovnosti” kojim započela i ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022”.
U programu su učestvovali: Derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hor “Sejfullah” Konjic, Hor “Mreža mladih” Konjic i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.
Voditelj Benjamin Mušinović podsjetio je na početku programa da je mevlud prepoznatljivih aspekat islamske tradicije Bošnjaka.
„Islamska tradicija Bošnjaka je velika, bogata, vrijedna sehara koja čuva brojne običaje, ukrase, odrednice i obilježja bosanskih muslimana, Bošnjaka. Mevlud, kao nešto iscjeđeno iz vjere, predstavljao je najljepši i najveličanstveniji kulturalni izraz bosanskih muslimana. Medžlis Islamske zajednice Konjic jedan je od rijetkih Medžlisa na području Hercegovine koji je sačuvao tradiciju dnevnih mevluda, a s tim ciljem prije četiri godine ustanovljena je, sada već tradicionalna, manifestacija „Dani tradicionalnih mevluda“ koja za cilj ima očuvanje i unapređenje ove tradicije Bošnjaka na prostoru našeg Medžlisa“ – rekao je Mušinović.

konjic: započela ovogodišnja manifestacija medžlisa iz konjic “dani tradicionalnih mevluda 2022”
Konjic: započela ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022”

Nakon uvodne riječi okupljenim vjernicima obratio se glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić, koji je izjavio da je okupljanje upriličeno s ciljem da se zahvaljuje, slavi i veliča Bog dragi, da se uči mevlud.
„Drago mi je da smo večeras ovdje i da mogu poselamiti posebno derviše iz Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa šejhom Ćazimom Hadžimejlićem. Manifestacija Dani tradicionalnih mevluda koju ovim programom otvaramo nudi tri susreta. Prvi je susret s našom duhovnošću. U ovom vremenu konzumerizma, otužnog populizma, vjere na društvenim mrežama jako nam je potrebno da imamo ovakve skupove gdje ćemo zanavljati svoju duhovnost. Drugi važan susret je naš susret s prirodom. Večeras smo u dvorištu Tekijske džamije, a već narednih dana smo u Ljutoj ispod Treskavice. Treći, možda najviše važan u ovoj eri digitalne otuđenosti je ovaj živi susret nas sa nama koji nam ne može nikakva mreža pružiti“ – rekao je glavni imam Delić, nakon čijeg je obraćanja program nastavljen učenjem mevluda, ilahija i kasida.

PROČITAJ:   VSTV: Sena Uzunović i Tanja Curović imenovane na poziciju sutkinja Suda BiH
konjic: započela ovogodišnja manifestacija medžlisa iz konjic “dani tradicionalnih mevluda 2022”
Konjic: započela ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022”

Naredni program u okviru projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine” biće održan u petak, 22. jula 2022.godine, s početkom u 20h u Galeriji NU Konjic, kada će biti upriličeno otvaranje izložbe “Konjic u osmanskim dokumentima” u saradnji sa partnerom Yunus Emre institutom Mostar, naveli su iz Ustanove Narodni univerzitet Konjic.

radiokonjic.ba

Foto: Vehid Šišić

17.07.2022.

Možda vas zanima