back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za 2024. godinu

Promocijom knjige “Re/Konstrukcija priče o Ljubavi“ dr. Amine Šiljak-Jesenković i dodjelom nagrade “Sejfullah ef. Proho” za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2024.godinu, koja je uručena Elvedini Cokoja Hebib, večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic zatvorena 17. kulturno – edukativna manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”.

konjic: zatvorena 17. manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

Knjigu “Re/Konstrukcija price o Ljubavi”, autorice dr. Amine Šiljak-Jasenković su promovisali Hamza Ridžal i Edib Kadić.

“Knjiga Amine Šiljak-Jasenković nesvakidašnji je događaj u bh. akademskoj intelektualnoj zajednici. Kao student književnosti nerijetko sam bio u prilici da čitam knjige o književnosti i imam dojam da se tu radi o svemu, samo ne o književnosti, i onda dođe jedna knjiga o kojoj čitate konkretne književne tekstove, autentične prijevode autorice prvi put objavljene u bosanskom jezičkom kontekstu. Sve vrijeme imate dojam da vas autorica samo provodi kroz jedno bogato naslijeđe. Istovremeno, ona daje jedan nesvakidašnji uvid u bogatu književnu tradiciju islamskog parnasa dajući jedan autentičan, autohton, vlastiti pečat cijelom tom tekstu, provodeći vas kroz jedan stravično velik književni prostor, a istovremeno se osjećate da ste sve vrijeme na pravom putu, da ne lutate nigdje” – izjavio je Ridžal.

“Riječ je o jednom atipičnom djelu profesorice Amine Šiljak-Jasenković. Riječ je o 19 priča kroz brojne mesnevije, brojnih autora ispričanih u posljednjih deset stoljeća. Ovo je jedna jako zanimljiva knjiga koja nam donosi neke nove uvide o tome šta je zapravo ljubav nekada bila, uvide o toj sakralnoj ljubavi koja na kraju potječe iz istog izvora i kao što Mevlana Dželaluddin Rumi kaže, postoje mnogi putevi ka Bogu, a najsigirniji je onaj put ljubavi” – istaknuo je Kadić.

konjic: zatvorena 17. manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"
Hamza Ridžal i Edib Kadić

Autorica knjige “Re/Konstrukcija priče o Ljubavi“ dr. Amina Šiljak–Jesenković je izjavila da je ovakvi događaji, susreti sa dragim osobama, potiču da pomiče granice svoga mišljenja.

“Razgovarali smo o mojih 19 priča na 570 strana i razgovor me potakao da se vratim ovom tekstu i razmišljanju o pričama koje su stotinama i hiljadu puta uvijek nanovo pričane i bivale okvir za iznošenje nekih vlastitih iskustava iz života i duhovnog iskustva. Zato, uvijek kada se i sama vratim na tekstove u ovoj knjizi, zapravo imam dojam da uvijek vidim novi tekst i uvijek steknem neke nove spoznaje” – riječi su autorice, dr. Amine Šiljak–Jesenković.   

konjic: zatvorena 17. manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"
Dr. Amina Šiljak-Jasenković

Nakon promocije knjige, upriličena je dodjela nagrade “Sejfullah ef. Proho” za doprinos bošnjačkoj kulturi i tradiciji za 2024.godinu. Nagrada je uručena profesorici islamske vjeronauke u Drugoj osnovnoj školi Konjic Elvedini Cokoja Hebib, koja se dugi niz godina bavi kaligrafijom i slikarstvom i slikanje, a do sada je imala nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi.

“Ja se trudim da promovišem i kulturu i tradiciju gdje god to mogu učiniti, a posebno među malim kaligrafima, jer je kaligrafija moja ljubav. Ne smijemo dozvoliti da nestane te emocije koja nas vodi i našoj bošnjačkoj kulturi i tradiciji koja je značajna” – izjavila je Elvedina istaknuvši da joj je velika čast i zadovoljstvo što je dobitnica ove počasne nagrade.  

konjic: zatvorena 17. manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

 

U umjetničkom programu su učestvovali Elmin Sultanić i Alija Korić.

konjic: zatvorena 17. manifestacija "dani sejfullaha ef. prohe"

Organizator manifestacije je bilo KUU “Sejfullah” Konjic u saradnji s Narodnim univerzitetom Konjic i Medžlisom Islamske zajednice Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

radiokonjic.ba

04.03.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima