16.5 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Druga osnovna škola Konjic upriličila prijem za prvačiće

U centralnoj i područnim školama upisano 88 učenika Danas je...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

10.FGBIH: Odigrana predstava “Isus, sin čovječiji”

Hrvatsko narodno kazalište Mostar večeras je na Festivalu glumca...

Konjic: Almedin i Zerina Žiko uspješno se bave izradom pločastog namještaja i 3D dizajnom raznih ukrasnih predmeta

Oglasi

Mladi bračni par, Almedin i Zerina Žiko iz Čelebića, vode vlastiti biznis, koji je prije tri godine, zahvaljujući jednom start-up programu, pokrenuo Almedin, a riječ je o proizvodnji pločastog namještaja, ali i raznih ukrasnih predmeta korištenjem 3D dizajna.

“Ideja je nastala prije nekoliko godina, u vrijeme dok sam radio u jednoj firmi u Sarajevu, gdje sam stekao neko osnovno iskustvo, a sama realizacija je počela nakon apliciranja za pokretanje start-up, koji su provodili Udruženje LiNK iz Mostara i Agencija za ekonomski razvoj “Prvi korak”. U septembru 2019.godine sam registrovao djelatnost i nakon toga sve je krenulo nekim svojim tokom. Dobio sam osnovna finansijska sredstva za opremanje salona i nabavku nekih sitnih stvari za potrebe obavljanja posla” – kazao je Almedin za radiokonjic.ba.

Konjic: Almedin i Zerina Žiko uspješno se bave izradom pločastog namještaja i 3D dizajnom raznih ukrasnih predmeta
Almedin Žiko sa sinom i zaposlenikom u radionici

On je, u međuvremenu, uspio nabaviti potrebne mašine i opremu tako da može odgovoriti na želje i zahtjeve kupaca i ponuditi kvalitetne komade namještaja.

“Početkom ove godine nabavili smo dvije mašine iz Turske. To je jedan veliki raskrajač, za rezanje velikih gabaritnih ploča i mašina za kantiranje rubova. Mislim da smo jedini u Konjicu i šire koji imamo to u ponudi, gdje sami krojimo i kantiramo ploče. Zatim smo nabavili i jednu CNC mašinu i laser, na kojima radimo neke sitne stvari i gravure” – naveo je Žiko.

U vođenju posla Almedinu se od nedavno pridružila i supruga Zerina. Prije toga radila je kao hemijski inžinjer u Mostaru, a sada je zadužena za kreativni dio posla, ali i za rad na CNC mašini i izradu raznih ukrasnih predmeta korištenjem 3D dizajna.

Konjic: Almedin i Zerina Žiko uspješno se bave izradom pločastog namještaja i 3D dizajnom raznih ukrasnih predmeta
Dio ponude ukrasnih predmeta

“Odnedavno sam počela obavljati poslove na CNC mašini. To su, uglavnom, gravure na raznim predmetima, 3D dizajn, kao što su ukrasi za dječije sobe, slova, odnosno sve ono što kupac poželi da naruči. Ideje najčešće uzimam sa Pinteresta, a prije same izrade, potrebno je nabaviti materijale. Zatim, muž reže potrebne dijelove, a onda ja radim dizajn i ukrašavanje” – kazala nam je Zerina.

Konjic: Almedin i Zerina Žiko uspješno se bave izradom pločastog namještaja i 3D dizajnom raznih ukrasnih predmeta
Dio ponude ukrasnih predmeta

Izrada pločastog namjestaja je profitabilan posao i na trzištu postoji velika potražnja za namještajem po mjeri, ističe Almedin, dodavši da kupce imaju iz čitave BiH, a od prošle godine imaju mogućnost izvoza i u Evropsku uniju.

“Generalno, ljudi uvijek rade, izgrađuju i mijenjaju. To je neka naša potreba da uvijek težimo ka nečemu novom, ljepšem, tako da tržište nije zasićeno, jer uvijek neko renovira, ili treba opremanje stana. Mi ne radimo samo na području Konjica, nego na prostoru čitave BiH. Zatim, radili smo i izvoz, jer smo mi kao zanatska radnja prošle godine u septembru dobili zakonsku mogućnost da izvozimo. Tada sam među prvima aplicirao za identifikacioni broj za izvoz i nakon toga smo izvozili u Austriju i Njemačku” – istaknuo je naš sagovornik.

Almedin trenutno zapošljava tri radnika, a nada se da će uslijed proširenja proizvodnje biti u mogućnosti zaposliti i novu radnu snagu. Na kraju svima koji planiraju pokrenuti vlastiti biznis Almedin Žiko je poručio da trebaju biti istrajni u svojim ciljevima.

“Ljudima koji su na prekretnici, da li da odu ili da ostvare ovdje nešto svoje, preporučio bih da ostanu i posvete se maksimalno svemu tome. Nijedan početak nije sjajan, čak i nakon godina rade dese se poteškoće, ali sve to treba istrajati i stoički podnijeti, jer na kraju, uspjeh je zagarantovan” – zaključio je Almedin Žiko.

radiokonjic.ba

09.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima