Drugi upravo čitaju

Konjičanka Zdravka Blažević 102 puta darovala krv

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14.juna, prilika je da se ukaže na značaj dobrovoljnog darivanja krvi, a mi to danas radimo kroz priču sugrađanke Zdravke Blažević. Ova 73-godišnja Konjičanka, pozitivnog duha i velike empatije prema ljudima, darovala je krv čak 102 puta i, kako kaže, jedina je žena u BiH koja je toliko puta darovala ovu drgaocjenu tečnost. U ratu je spasila mnoge ranjenike doniranjem krvi i zbog toga je veoma sretna i ponosna.

“Osjećam se ponosno. Nekada ne mogu ni da vjerujem da sam toliko puta darovala krv. To su tri bidona po 10 litara i kad to tako gledam, to je baš veliko. Inače, osjećam se sretno što sam uspjela da spasim stotinu života, a ova dva darivanja su bila poslije tih, jer to nije iskorišteno zbog mojih godina. U ratu sam najviše spasila života, svaka dva mjeseca sam darovala krv i mislim da nema ranjenika u Konjicu koji nije primio moju krv. Sretna sam kad ih vidim danas da hodaju”-kazala je Zdravka.

Želja za darivanjem krvi javila se kod gospođe Zdravke nakon tragičnog događaja u kojem je stradala njena devetomjesečna kćerka, a ona bila teško povrijeđena.

“To je bio događaj koji je u meni baš probudio tu humanost. Ja sam 1977.godine doživjela saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula moja kćerka, a ja bila teško povrijeđena. Čula sma doktore kako govore da mi treba hitno krv i tada sam rekla, ako preživim, davaću krv i tako sam 1983.počela darovati krv i za to niko nije znao, čak ni moja porodica”-navela je Zdravka.

Ona je posljednji put darovala krv prije sedam godina. Nada se da će neko nastaviti njenim stopama, jer, kako ističe, darivanje krvi je najhumanija akcija u kojoj možete pomoći drugima.

Preporučila bih svima, posebno mladim osobama neka daruju krv. To je najhumaniji gest koji možete uraditi”-poručila je Zdravka Blažević.

U Konjicu ima oko 300 dobrovoljnih davalaca krvi, a narednu akciju Crveni križ Konjic organizuje u četvrtak, 15.juni od 15 do 18 sati u prostorijama Opće bolnice Konjic.

radiokonjic.ba

14.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima