-4.5 C
Konjic
8 veljače, 2023

Drugi upravo čitaju

Intervju sa novoimenovanim direktorom JU Dom zdravlja Konjic

Doktor Džemal Hajduk: "Ovo je vruć krompir u rukama,...

Počelo drugo polugodište: u Konjicu danas nastava online, đaci sutra u školskim klupama

Prvi školski dan drugog polugodišta u školskoj 2022/2023. godini...

„Merhametove“ humanitarne kase na tri lokacije u Konjicu

„Merhametove“ humanitarne kase se nalaze u objektima: Bingo Konjic,...

Udruženje učitelja Kantona Sarajevo održalo seminar u Konjicu

Proteklog vikenda Udruženje učitelja Kantona Sarajevo je održalo seminar...

Konjički pčelari osvojili 17 medalja za kvalitet meda u Sarajevu i Mostaru

Med konjičkih pčelara nalazi se među najboljim u FBiH, što dokazuju i brojne medalje koje su osvojili proteklih dana. Na manifestaciji “Dani meda” FBiH u Sarajevu, konjički pčelari su dobili dvije zlatne i jednu srebrenu medalju, kazao je Selim Herić, predsjednik Udruženja pčelara “Roj” Konjic.

“Naši pčelari su učestvovali na manifestaciji “Dani meda” u FBiH, a u okviru iste održano je i ocjenjivanje meda. Bilo je više od 80 uzoraka meda, a naši pčelari su osvojili dvije zlatne i jednu srebrenu medalju. Zlatnu su osvojili Halid Mehić za bagremov med i Ivica Ružić za cvjetni med, dok je Semir Gagula osvojio srebrenu medalju za bagremov med”-naveo je Herić.

Na manifestaciji 6.dani hercegovačkog meda, koja je održana u subotu u Mostaru, konjički pčelari su ponovo bili uspješni.

“Imali smo 14 uzoraka na ocjenjivanju od devet pčelara koji su zadovoljili kriterije ocjenjivanja. Zlatne medalje su dobili Semir Gagula za kestenov med, Salem Hrnjica za bagremov i šumski med (medljika), a Ibrahim Alibašić i Avdo Duranović za šumski med (medljika).Također, naša dva pčelara, Semir Gagula i Salem Hrnjica dobili su i šampionska priznanja. Gagula za kestenov, a Hrnjica za bagremov med.  Osvojili smo još osam srebrenih i jednu bronzanu medalju”-kazao je predsjednik Udruženja pčelara “Roj” Konjic.

Konjički pčelari osvojili 17 medalja za kvalitet meda u Sarajevu i Mostaru
Brojne medalje za konjičke pčelare

Pčelar Semir Gagula, koji se pčelarstvom počeo baviti nakon rata, trenutno ima 100 košnica i ,kako je kazao, dugogodišnji rad se isplatio, što potvrđuju i nagrade za kvalitet njegovog meda.

“Priznanje je uvijek nagrada za ogroman trud i rad koji pčelar uloži tokom čitave godine. Posla ima puno, ali kada je godina dobra, kao što je bila ova prošla sezona, onda se zaborave i te poteškoće. Imam oko stotinu košnica, ali taj broj varira. Moglo bi se živjeti od pčelarstva da imamo podršku države, kao što imaju zemlje Evropske unije, ovako, potrebno je imati i neki dopunski posao, da bi imali sigurnost za ona vremena kada izostane paša”-kazao je Gagula.

PROČITAJ:   U HNK 5 pozitivnih

Pčelar Salem Hrnjica se 11 godina bavi pčelarstvom. Počeo je sa pet košnica, a sada posjeduje 150 pčelinjih društava. Proizvodi organski med i prvi put se nalazi među dobitnica zlatnih medalja.

“Ovo mi znači puno, jer prije nisam med nosio na analize i ocjenjivanja. Osvojene nagrade mi daju podsticaj da proširim proizvodnju meda. Ovaj posao sam izabrao zato što volim pčelarstvo i puno ulažem u opremu. Četveročlana porodica može živjeti od stotinu košnica, ali zahtjeva velika ulaganja, da bi vam se to kasnije vratilo”-rekao nam je Hrnjica.

Baviti se pčelarstvom je poprilično rizičan posao, jer su ulaganja velika, a vrlo lako može izostati zarada, ukoliko sezona nije dobra ili ukoliko dođe do uginuća pčela. Treba dobro planirati svaku godinu, kažu, pčelari, te im je u tom pogledu, jako bitna i podrška sa svih nivo vlasti kroz poticaje. Govoreći o tome, Selim Herić, predsjednik Udruženja pčelara “Roj” Konjic, kazao je da od Grada Konjica dobijaju sredstva za nabavku lijekova za pčele, dok od Kantona i Federacije imaju 10 maraka po košnici.

“Na osnovu javnog poziva koji raspisuje Grad Konjic, a na koji apliciramo, dobijemo oko 12.000 KM i to potrošimo na kupovinu lijekova. Kada su u pitanju  kantonalni poticaji ove godine je apliciralo 87 pčelara, koji će dobiti 10 KM po košnici, nadamo se, do kraja ove godine, dok je za federalni poticaj, koji, također, iznosi 10 KM, aplicirao 21 pčelar i ta sredstva su već na računima pčelara. Potrebno je imati najmanje 20 košnica da bi se otvario poticaj”-kazao je Herić, dodavši da njihovo udruženje okuplja 120 pčelara koji posjeduju oko 7000 košnica.

PROČITAJ:   Detalji autoputa koridora Vc - regija Konjic

radiokonjic.ba

28.11.2022.godine

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima