Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u Mostaru

Na prvom kantonalnom takmičnje u frizerskim vještinama, koje je održano 1. decembra u Mostaru, učestvovali su i učenici Srednje škole Konjic – odnosno stručne škole uslužnih djelatnosti, smjer frizer.
Takmičenje je organizovano kroz saradnju Obrtničke komore HNK-a sa Srednjom politehničkom školom Mostar, u kojoj je održano takmičenje, Školom Sestara milosrdnica i Javnom ustanovom “Srednja škola” Konjic.
Budući frizeri su na ovom takmičenju pod mentorstvom profesorice praktične nastavne Belme Kašić, ostvarili dva treća i jedno prvo mjesto, pokazavši svoje frizerske vještine pred tročlanim žirijem u sastavu: Safet Osmanovski-Saja Majstor, Armin Krečinić-Krečo i Darija Jelčić.


Takmičenje je realizovano u tri kategorije : svečane frizure, feniranje kose i muško šišanje. U svakoj od ovih kategorija, učenici iz Konjica su pokazali koliko su kreativni i stručni, pa je tako sedamnaestogodišnja Emela Macić u kategoriji “svečane frizure” osvojila prvo mjesto, a za radiokonjic.ba kazala je kako je takmičenje izgledalo iz njene perspektive, ali i kakvi su njeni planovi za budućnost.


“Ovo je bilo moje prvo takmičenje i bilo je izvrsno. Kada smo došli imali smo priliku slušati seminar Saje Majstora, koji je bio i glavni član žirija. Seminar je bio jako zanimljiv jer nam je pričao stvari vezane za frizerski posao. Na takmičenju smo upoznali frizere koji su naših godina, ali i one starije od kojih smo dobili mnogo savjeta. Moj plan je nastaviti raditi u frizerskom salonu u kojem obavljam praksu, kasnije bih voljela otvoriti svoj salon ali mislim da još nisam spremna za to. Rado bih učestvovala na takmičenjima” poručila je Emela.

konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u mostaru
Konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u Mostaru


Treće mjesto u kategoriji “feniranje kose” postigla je Lamija Avdić, također učenica trećeg razreda, koja je nam je kazala da se ovim poslom željela baviti još od osnovne škole.


“Prvo što nas pitaju kad dođemo u salon je da li se želimo baviti ovim poslom, ja naravno to želim, uvijek sam željela i polako uspijevam u tome. Želim se zahvaliti našoj školi koja nam je omogućila da idemo na ovo takmičenje, zatim profesorici Belmi Kašić i naravno salonu u kojem obavljam praksu jer bez toga mislim da ne bih bila ovdje gdje jesam. Ovo je bilo moje prvo takmičenje, drago mi je što sam stekla neko novo iskustvo. Saja Majstor je zaista majstor svog zanata i bilo je zanimljivo slušati ga.”

konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u mostaru
Konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u Mostaru


U kategoriji muško šišanje treće mjesto ostvario je Aldin Cero, učenik drugog razreda stručne škole uslužnih djelatnosti, koji sa nama podijelio kako je to bilo na samom početku praktičnog rada u salonu.


“Kada sam prvi put došao u salon, bilo je neobično jer sam upoznao mnogo raznih ljudi. Kada mi je frizer prvi put dao da šišam, razmišljao sam šta klijent misli, da li je zadovoljan i kako će sve ispasti na kraju. Sada je drugačije, nakon nešto više od godinu dana počeo sam samostalno da šišam i razgovaram sa ljudima. Takmičenje je bilo odlična prilika za druženje sa učenicima iz iste struke.”

konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u mostaru
Konjički srednjoškolci, frizeri, osvojili nagrade na kantonalnom takmičenju u Mostaru


Profesorica Belma Kašić uz čije mentorstvo su se učenici pripremali, kazala je kako ovo takmičenje bila prilika da učenici pokažu znanje, kreativnost i stručnost u poslu za koji se školuju, te da frizerski posao zahtijeva kontinuirano usavršavanje i edukaciju.


“Ova struka svake godine sve više napreduje pa je edukacija u tom smislu potrebna svima nama, i učenicima ali i predavačima. Moram reći, da nismo imali mnogo vremena za pripremu. Dobiti pohvale od Saje Majstora zaista je veliko zadovoljstvo i ponos za naše učenike i školu” kazala je profesorica Kašić.


radiokonjic.ba
06.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima