16.5 C
Konjic
29 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

VLADA HNK: U zakon uvedeno pravo na dječiji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je 202. redovnoj sjednici,...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Grad Konjic: 200 KM iz gradskog budžeta za sve konjičke maturante srednjoškolce

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić izjavio je za radiokonjic.ba da...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

KORUPCIJA NAŠA SVAGDAŠNJA: Dragan Šojić pod optužnicom za korupciju

Autor: Dragan Bradvica

Korupcija u Bosni i Hercegovini nije fenomen, već svakodnevna pojava. U inostranstvu smo jako dugo bili sinonim za korupciju, kriminal, nepotizam i klinetelizam i teško ćemo tu ljagu skinuti sa sebe da bismo od danas počeli funkcionirati kao normalna država. I svima je jasno da se to neće dogoditi.

Dragan Šojić je najnoviji u nizu visokih funkcionera koji su optuženi za korupciju. Naime, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Šojića Dragana, rođenog 1961. godine u Opštini Šabac, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, zaposlenog na mjestu direktora Uprave. Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Optužnica

Optuženi se tereti da je od 2018. do 2022. godine, u svojstvu službenog lica u institucijama Bosne i Hercegovine, postupao suprotno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrebom službenog položaja kako bi sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, te da je oštetio budžetska sredstva i sredstva institucije kojom je rukovodio.

U optužnici se navodi da su optuženi zloupotrebljavali službena vozila ustanove, radi privatnog putovanja u inostranstvo, na teritoriju Republike Srbije i Republike Crne Gore, bez službenog naloga i neophodnih procedura za korišćenje službenih vozila u institucija Bosne i Hercegovine, te da je u putne naloge unosio lažne podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisustvu na radnom mjestu kada nije bio na poslu, kako bi da ostvari pravo na platu i beneficije iz radnog odnosa.

Optuženi se tereti da je kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine koristio i prekoračio službena ovlašćenja i nezakonitim radnjama pribavio protivpravnu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 maraka, na ime neosnovano isplaćenih plaća, toplih obroka. , servisiranje goriva i vozila i oštetio budžet BiH u istom iznosu, čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo će optužbe dokazati pozivanjem deset svjedoka, vještaka, kao i dostavljanjem više stotina dokaza, uključujući obimnu finansijsku i službenu dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bez povjerenja stanovnika u bh. pravosuđe

Naravno, ostaje da se vidi kako će se ovaj predmet razvijati, odnosno da li će Sud BiH to uopće potvrditi, a nakon toga i tokom suđenja.

Međutim, svima je u ovoj državi jasno da je bez korupcije u Bosni i Hercegovini jednostavno nemoguće opstati, da je ona toliko raširena u institucijama vlasti da smo neslavni evropski prvaci.

I bez obzira na to, bez obzira na to što političari ili direktori javnih institucija postaju milioneri na mandat ili dva, teško da imamo slučajeve visoke korupcije pred bh. pravosuđem.

Ono malo koji je i došlo uglavnom je završilo oslobađajućim presudama, i to nakon maratonskih sudskih postupaka. Logično je da zbog toga velika većina stanovnika BiH nema povjerenja u naše pravosuđe, te ga je odavno potpuno izgubilo u političarima i institucijama.

NAŠA SVAKODNEVNA KORUPCIJA: Dragan Šojić pod optužnicom za korupciju Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima