17.8 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

LANA PUDAR: Mostarska plivačica je bila najveća radost bh. javnosti u 2022.

Tokom cijele 2022. godine najveću radost bosanskohercegovačkoj javnosti svojim sportskim rezultatima donosila je šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar (rođena 19.01.2006.).

Prošle godine je najavio svoje vrhunske mogućnosti. To je prvenstveno učinila nastupom na Olimpijskim igrama u Tokiju, a zatim sa dva finala na svom prvom seniorskom svjetskom prvenstvu u malim bazenima (25 metara) u Abu Dhabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i bronzanom medaljom na 200 metara delfin. Usput je postavila i dva državna rekorda i evropski juniorski rekord u disciplini 200 metara prsno (2:04,88).

Bio je to odličan uvod u 2022. godinu u kojoj je Pudar napravio još jedan sportski iskorak i na kraju, u jakoj konkurenciji i velikim uspjesima ženskog sporta u Bosni i Hercegovini općenito, osvojio titulu najboljeg sportistkinje u svim izbori za najuspješnije za 2022. godinu.

Rezultati za pamćenje

Mostarka je krajem juna prvi put u karijeri nastupila na Svjetskom seniorskom prvenstvu u velikom bazenu (Budimpešta) i izborila dva finala. Na 200 metara prsno zauzela je 6. mjesto (najbolji rezultat u bh. plivanju ikada), dok je na 100 metara prsno bila osma. Lana će iz Budimpešte posebno pamtiti državni rekord na 200 metara prsno (2:07,58), kao i činjenicu da je to drugi plivački rezultat svih vremena u Evropi za djevojčice do 17 godina.

Potom je osvojila dva zlata na Mediteranskim igrama (100 i 200 metara prsno) i postavila MI rekord sa 57,55 na 100 metara prsno, a osvojila je srebro na 100 i dva zlata na 50 i 200 metara prsno na Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu.

– Važno je da sam uspeo da zadržim formu kroz tri takmičenja u veoma kratkom periodu. Ovo je znak da sam zaista dobro trenirao. Pokušaću da se odmorim i pripremim kako bih na predstojećim takmičenjima ostvarila još bolje rezultate, rekla je Lana Pudar.

LANA PUDAR: Mostarska plivačica bila je najveća radost bh. javnosti u 2022. godini.

Zlato iz Rima

Tako je tek usledio njen najveći rezultat, sa Evropskog prvenstva u Rimu, gde je osvojila dve medalje, bronzu na 100 metara prsno i zlato na 200 metara prsno, kao najmlađa učesnica finalne trke, čime je posebno oduševila. Godinu je završila sa petim mjestom na 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, održanom u Melburnu (Australija).

Records

Sa ostvarenim ličnim (a ujedno i državnim) ovogodišnjim rekordima, Lana Pudar je potvrdila da i dalje napreduje. Ove godine je isplivala svoja dva najbolja rezultata na 200 metara delfin, prvo 2:07,58 na SP u Budimpešti 21. juna, zatim 2:06,81 u Rimu 17. avgusta. Dva dana ranije isplivala je novi lični i nacionalni rekord na 100 metara prsno na Evropskom prvenstvu sa 57,27.

Ovim rezultatima i napretkom pokazala je da je i dalje u usponu i da će testirati svoje krajnje granice. Zato možemo s uzbuđenjem dočekati njenu sljedeću takmičarsku godinu.

Otežavajući faktor

Svi rezultati su postignuti bez postojanja adekvatnog bazena u njenom Mostaru, a ona je ušla u sezonu i završila je, samo uz prazna obećanja da će se to pitanje riješiti.

– Svi ovi rezultati neće biti potpuni ako Mostar uskoro ne počne graditi olimpijski bazen, rekao je pred ulazak u novu godinu njegov trener i predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović.

Međutim, kako stvari stoje, Lanine najbolje plivačke godine prolaze bez mogućnosti da trenira i razvija svoj potencijal u svom rodnom gradu. Međutim, to je nije spriječilo da još jednom pokaže izuzetne sposobnosti.

LANA PUDAR: Mostarska plivačica bila je najveća radost bh. javnosti u 2022. godini.

Dva gola

Lanu Pudar uskoro slijede pripreme za novu sezonu u kojoj će imati dva glavna cilja.

– Od 1. marta norme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine već će biti plivanje, a to je cilj da se što pre ispuni. Zatim je fokus na Svjetskom prvenstvu u velikim bazenima (Fukuoka, Japan) u julu. Lana voli velike bazene, to joj je draže i to joj je draže, rekao je Đedović.

Sedam medalja

Lana Pudar je 2022. godine osvojila sedam medalja na tri velika međunarodna takmičenja – Evropskom juniorskom prvenstvu, Mediteranskim igrama i Evropskom seniorskom prvenstvu, od čega pet zlatnih, po jednu srebrnu i jednu bronzanu. Na Mediteranskim igrama osvojila je dva zlata (100 i 200m prsno), srebro na 100m i dva zlata na 50m i 200m prsno na Evropskom prvenstvu za juniore, te na kraju bronzu na 100m prsno i zlato na 200m prsno. Evropsko prvenstvo za seniore.

Napisao: Ersan Bijedić

[email protected]

The post LANA PUDAR: Mostarska plivačica bila najveća radost bh. javnosti u 2022. godini appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima