back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Lejla Mustafić i Jasmina Demirović u toku ramazana održavale predavanja i učile mukabele

Učenici završnih razreda Karađoz-begove medrese svoju praktičnu nastavu obavljaju u toku mjeseca ramazana. Tako su konjičanke, maturantice medrese Jasmina Demirović i Lejla Mustafić tokom odabranog mjeseca, bile raspoređene da svoju praktičnu nastavu obavljaju u svom rodnom gradu Konjicu.

Održavale su predavanja, učile mukabelu, a ove godine bile su angažovane na radu u igraonici za djecu u vrijeme tervih namaza. O aktivnostima koje su imale u toku prakrične nastave u vrijeme ramazana, te o nadolazećem Ramazanskom bajramu govorile su za radiokonjic.ba

“Svaka srednja škola ima svoju praksu, a naša se odražava kroz predavanja i učenja mukabele, a ove godine smo radili i u igranoci za djecu u vrijeme teravije. Kada su u pitanju predavanja, tema je bila “Ramazan u porodici, porodica u Ramazanu” gdje smo na predavanjima pričali o važnosti ramazana, ibadetima u ramazanu te o tome šta ramazan može da promijeni kod nas” kazala je za radiokonjic.ba Jasmina Demirović maturantica Karađoz-begove medrese.

“U toku ramazana poslije podne namaza sudjelovale smo u učenju mukabele u Repovačkoj džamiji u Konjicu, a predavanja smo održavale u nekoliko džemata u našem gradu. Posjetili smo džamije u Podorašcu, Čelebićima i Lisičićima, te u gradskoj zoni Vardačku i Tekijsku džamiju” naglasila je Lejla Mustafić maturantica Karađoz-begove medrese.

Obavljati pomenute aktivnosti u toku mjeseca ramazana nije im bilo teško, jer kako su nam kazale, u ovom odabranom mjesecu sve se sa lakoćom radi.

Mjesec ramazan za svakog pojedinca ima posebno značenje, pa tako i za naše mlade konjičanke.

“Ramazan je najodabraniji mjesec i posebna prilika za sve vjernike i pojedince  koji žele da naprave promjenu na bolje kada je u pitanju vjera. Čitajući razne hadise i ajete i sve što govori o ramazanu, uljeva nadu u nas da izađemo iz ramazana čisti i duhovno obogaćeni” istaklnula je maturantica Jasmina Demirović.

“Ramazan je za svakoga od nas poseban i prilika da se više posvetimo sebi, svojim ibadetima i Gospodaru. Također, ramazn je prilika da se družimo sa svojom porodicom i prijateljima, da ih pozovemo na iftare” dodala je Mustafić.

S dolaskom Ramazanskog bajrama, njihova praktična nastava završava. U razgovoru za radiokonjic.ba, prijestile su se bajramskih dana iz djetinjstva:

Izjave maturantica o Ramazanskom bajramu

Maturantice svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju narednog mjeseca, nakon čega put svog obrazovanja nastavljaju i dalje. 

radiokonjic.ba  

19.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima