22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene

Jedna od najboljih bosanskohercegovačkih atletičarki Lejla Njemčević (28 godina), vodeća biciklistkinja na svjetskoj UCI maratonskoj rang listi, od kraja novembra boravi u Čapljini, gdje se redovno priprema za sezonu koja je pred nama.

Lejla inače cijelu zimu provodi u Čapljini, odnosno trenira na terenima Hercegovine, gdje joj klimatski uslovi odgovaraju u ovo doba godine.

– Prije 8 godina počeli smo prvi put dolaziti u Čapljinu zbog povoljnih vremenskih uslova za vožnju biciklom zimi. Prvo smo dolazili samo vikendom, a već naredne godine sam potpisao prvi profesionalni ugovor, a onda sam počeo da treniram u Čapljini zajedno sa svojim trenerom (Amar Njemčević, op.a.) cijelu zimu. U to vrijeme nam je bilo jako zgodno što je Čapljina blizu Sarajeva, pa smo se po potrebi mogli vratiti u Sarajevo zbog obaveza na fakultetu, kaže Lejla Njemčević.

U Čapljini postoji Biciklistički klub Čapljina, ali zbog specifičnih potreba nije često u mogućnosti izvoditi grupne treninge.

– Moji treninzi su veoma specifični i nažalost nemam mnogo slobode kada su grupni treninzi u pitanju, mada bi mi to bilo mnogo interesantnije, posebno u zimskom periodu kada su treninzi najduži. Ipak, drago mi je da se biciklizam u Čapljini ubrzano razvija sa BK Čapljina.

U Hercegovini se trenutno priprema za etapnu trku u Španiji koja je na programu od 27. februara do 4. marta.

– Moja prva trka u narednoj sezoni je Andalucia Bike Race, šestodnevna etapna trka u Španiji. Uz to, najveći cilj će nam biti ponovno osvajanje Svjetske maratonske lige, kao i medalje sa evropskih i svjetskih prvenstava, objašnjava Sarajka.

LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu za mene bi bio sportski iskorak

Najbolji bh. biciklista je pobjednik Svjetske maratonske lige i broj 1 na UCI maratonskoj listi. Šta bi bio sljedeći sportski iskorak na toj poziciji?

– Osvajanje medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima. Iako sam ove godine bila favorit za osvajanje medalja, imala sam tehničkih problema u obje trke, ali mi je drago da imamo još golova koji nam daju veliku motivaciju, napominje Lejla.

Koji je obim obuke za elitnog brdskog biciklista? Od čega se sastoji ostatak vašeg treninga?

– Moji treninzi traju od 4 do 6 sati dnevno, a u zimskom periodu imam u prosjeku 25 sati treninga sedmično. Broj kilometara zavisi od toga da li vozim brdski ili cestovni bicikl, ali u prosjeku godišnje pređem oko 20.000 kilometara. Pored treninga na biciklu, u početnom dijelu zimskih priprema radim i trčanje i planinarenje, a tokom cijele godine radim na snazi ​​u teretani, zaključila je Lejla Njemčević.

Oporavak i ishrana

S obzirom na težinu treninga, pretpostavljam da imate nekoga ko će se pobrinuti za vašu ishranu i oporavak?

– Oporavak i ishrana su jednako važni kao i trening, pa kao što imam trenera, imam i ljude koji o tome brinu. Trenutno imam iste uslove kao i takmičari iz drugih zemalja, ali nije uvek bilo tako. Tokom godina, kako su se moji rezultati poboljšavali, imali smo više mogućnosti da ulažemo u druge aspekte obuke.

LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu za mene bi bio sportski iskorak

Prilagođen sam našim uslovima

Koliko ste zadovoljni sponzorskom podrškom koju imate i može li se uporediti sa vašom konkurencijom iz drugih, uređenijih zemalja?

– Ne volim se porediti sa drugim zemljama, jer predstavljam Bosnu i Hercegovinu i u tom smislu zaista ne bih ništa mijenjao. Naravno, mnogo je lakše baviti se sportom u uređenijim zemljama, ali ja dolazim iz Bosne i Hercegovine i naučio sam da se prilagođavam uslovima koje imam.

Brdski biciklizam u BiH je veoma razvijen

Kako biste ocijenili stanje brdskog biciklizma u Bosni i Hercegovini?

– Brdski biciklizam u Bosni i Hercegovini je veoma razvijen. Premijer liga Bosne i Hercegovine je kvalitetna, a staze su fizički i tehnički dovoljno teške da nas pripreme za takmičenja u utrkama Svjetske biciklističke federacije UCI. Takođe imamo sreću što imamo prirodne uslove za bavljenje ovim sportom, mnogo planina sa različitim terenima.

Uživam u brdskom biciklizmu

Koliko dugo planiraš da se baviš biciklizmom na elitnom nivou i imaš li planove za budućnost?

– Osjećam se spremno i srećom nemam problema sa povredama, tako da sve dok postižem rezultate na vrhunskom svjetskom nivou i ispunjavamo ciljeve koje smo postavili, nema razloga da razmišljam koliko će mi karijera trajati. Brdski biciklizam je izuzetno zahtjevan kada su u pitanju povrede. Ipak, nadam se da će to biti što duže jer ja zaista uživam u brdskom biciklizmu, a to je sport koji zahtijeva da imate najmanje 30 godina za odlične rezultate.

Napisao: Ersan Bijedić

[email protected]

lejla njemčević: osvajanje medalje na evropskom ili svjetskom prvenstvu za mene bi bio sportski iskorak
LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu za mene bi bio sportski iskorak

The post LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu za mene bi bio sportski iskorak appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima