back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

Lišeno slobode šest osoba zbog ratnog zločina

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva i Goražda lišili su slobode šest osumnjičenih.

Osumnjičeni su pod istragom za ratni zločin počinjen u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, uglavnom civila, među kojima su bile žene i djeca.

Tokom napada zapaljene su i uništene kuće i imovina.

Žrtve su pronađene i identifikovane nakon zločina.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom.

U predmetu je sprovedena opsežna tužilačka istraga sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje većeg broja dokaza o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni iz SIPA-e će biti privedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i potom donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Post Lišeni slobode šest osoba zbog ratnih zločina pojavio se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]