23.3 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Planska isključenja električne energije za 12.juni 2023.

Kupci sa trafo područja Kolonija I od 9 do...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju 26.marta

Oglasi

U noći sa subote na nedjelju, tačnije 26. marta u 3 sata završava se zimsko računanje vremena i počinje ljetno, a kazaljke su se pomjeraju  jedan sat unarijed. Važno je znati da pomijeranjem kazaljki utičemo na bioritam, a zbog ljetnjeg računanja vremena gubimo sat vremena sna.

Osnovna ideja uvođenja ljetnog računanja vremena, bila je da se bolje iskoristi dnevna svjetlost. To je najprije osmislio američki političar i naučnik Benjamin Franklin, davne 1784. godine. Ljetno računanje vremena prva je uvela Njemačka 1916. godine, zatim Velika Britanija, Rusija, a ljetno vrijeme je u tadašnju Saveznu Federativnu Republiku Jugoslaviju stiglo prvi put, tek 27. marta 1983. godine.

Danas na svijetu čak oko 200 država koristi ljetno računanje vremena. Dodatni dnevni sati u ljetnom periodu mogli bi da smanje troškove građana na vještačko osvjetljenje, uštede električnu energiju i omoguće im da slobodno vrijeme provedu na otvorenom. S druge strane pojedine naučne studije pokazale su da promjene sata imaju negativne efekte na bioritam i zdravlje ljudi. Mnogi se bore sa glavoboljom i osjećajem neispavanosti, a mi smo razgovarali sa našim sugrađanima, a  sudeći po odgovorima pomjerenje kazaljke na satu ne utječe znatno na njivo zdravlje.

Anketa sa građanima

Još neke od zanimljivosti ljetnog računanja vremena su: televizija se gleda manje i rjeđe, a češće se boravi u prirodi ili bavi sportom, 70% zemalja na svijetu koristi pomicanje kazaljki kako bi sačuvali što više danjskog svijetla a 1% više goriva troši se zbog dužeg dana

radiokonjic.ba

24.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima