10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Maloljetnik slao lažne dojave o bombama

Češki maloljetnik posljednja dva dana šalje lažne dojave o bombama školama širom Crne Gore i drugim institucijama.

Kako je saopštila crnogorska policija, zločin je počinjen na teritoriji Češke, a počinilac nije povezan sa Crnom Gorom.

Iz Uprave policije podsjećaju da je u posljednjih šest mjeseci bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim ustanovama, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

“Većina ovih slučajeva je riješena sa identifikovanim počiniocima ili forenzičkim ili operativnim podacima preko kojih se u narednom periodu može doći do počinilaca. Sa zabrinutošću ističemo da se prije svega radi o maloljetnicima, a bilo je i slučajeva da su osobe bile mlađe od 14 godina”, dodali su iz policije.

Napominju da su ove i slične aktivnosti, korištenje jednokratnih e-mailova, kao i neke internet stranice za anonimizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno pri činjenju krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala, ali da putem međunarodnog saradnje i dostupnih usluga za pripadnike službi bezbednosti, do konkretnih podataka putem kojih se u celini ili delimično identifikuju lica koja su počinila krivična dela ili prekršaje.

Ovo pitanje je još izraženije u zemljama regiona, ali i prema najnovijim obavještenjima Europola u zemljama Evropske unije (EU).

Policijska uprava i drugi iz sektora bezbjednosti preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikovanja počinilaca krivičnih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na internetu.

Objava Minor slao lažne izvještaje o bombama pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima