21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Marija Sudar: “Za Uskrs želim da se porodica okupi, da se radujemo”

88-godišnja Marija Sudar iz sela Bare, u MZ Jasenik, sa velikom radošću dočekuje i ovogodišnji Uskrs. Živi sa sinom Nikolom i snahom Dragom, a najsretnija je kada se za Uskrs okupi porodica i kada ih sve vidi zajedno.

„Meni dođu sinovi, nevjeste, unučad i praunučad, to je prava sreća i radost kada se okupimo i kada sve ih vidim. Dođu moji iz Njemačke, iz Zagreba, idemo u crkvu, družimo se, čestitamo. Sada je u selu mogo manje stanovnika, samo nas je šestero, a nekada je bilo više od stotinu. Bilo je četrnaest domaćina, a svako je imao veliku porodicu, djeca, nevjeste, sinovi, zetovi, a sada su svi otišli u svijet“ – ispričala je Marija, koja ima lijepe uspomene na život u selu Bare.

Uvijek je bilo za Uskrs, kako ko može onako sprema, ako si bogatiji više spremaš, ako neko nema pomogneš i dodaš. Neko pripremi janje, peku se pite, pogače, kolači, pripremaju uskršnja jaja, običaji su isti, ali nema naroda. Teško je bez naroda živjeti, ali živi se, žao ti svoga svega dobra ostaviti. Lijepo je ovdje i jazuk je što je opustjelo“ – kazala nam je Marija, dodavši da ima samo riječi hvale za svoje komšije Bošnjake, s kojima zajednički dijele radost vjerskih blagdana.

„Dobri su komšijski odnosi, zovu nas komšije Bošnjaci čestitaju i Uskrs i Božić, uvijek smo se pazili, posjećivali, a tako je i danas. Nama dođu svi, a mi njima čestitamo Bajram, odemo kod njih drugi dan Bajrama. Mi smo se sa svojim komšijama pazili, nikada na riječ nismo došli. Ako nema u njih ima kod mene, ako u mene nema ima kod njih. Sve mi zajedno, kao braća radimo“ – nastavlja priču Marija.

marija sudar: "za uskrs želim da se porodica okupi, da se radujemo"
Marija Sudar: "Za Uskrs želim da se porodica okupi, da se radujemo"

Dobro zdravlje i vitalnost Marija pripisuje zdravom životu, čistom zraku.
Biskup Pero Sudar i moj suprug su od dva brata djeca. Nedavno je bio ovdje i tri puta je bio kod mene, kaže da sam ja najstarija u župi i dođe me posjetiti. Nikada nisam pila lijeka do ove godine, a nedavno sam bila u bolnici u Konjicu i rekao mi doktor da nije vidio od ovih godina zdravijeg insana. Želim se zahvaliti medicinskom osoblju za njegu, i sestricama i doktorima. Svi su me voljeli, a i ja njih“ – zahvalila se Marija.

„Zadovoljna sam, imam djecu, nevjeste, unučad, praunučad. Za Uskrs samo želiš da tvoja djeca dođu, i šta ćeš više“ – poručila je Marija čestitavši svim vjernicioma katoličke vjeroispovjesti Uskrs.

radiokonjic.ba
09.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima