back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

MARKO PANIĆ: Prilagodba je prošla, klub moj potencijal želi maksimalno iskoristiti

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih rukometaša Marko Panić (31) solidnim klupskim i pojedinačnim rezultatima završio je prvu sezonu u svom novom klubu, jednom od evropskih rukometnih velikana, francuskom Montpellieru.

Montpellier je sezonu završio kao četvrtoplasirani tim u prvenstvu, što je ipak malo ispod očekivanja kluba, dok su u Ligi šampiona bili među osam najboljih u Evropi.

– Rezultati su bili tačni za našu igru ​​jer smo imali previše kikseva od lošijih rivala. Imali smo specifičan ritam, u Ligi šampiona smo igrali kao sat, au francuskoj ligi smo bili nekako stidljivi. Ali sveukupno smo bili četvrti u ligi, koja je jedna od najboljih u Evropi, ušli smo u osam najboljih timova u Evropi, tako da je sveukupno i dalje dobar rezultat. Da je moglo bolje, moglo je biti, a moglo je i gore, rezimirao je Marko Panić.

Nakon dvije sezone u Meškovu iz Bresta, bila je velika promjena naviknuti se na ritam koji zahtijeva igranje u jakoj domaćoj ligi, u kombinaciji sa Ligom prvaka.

– Sistem igre je specifičan, ja sam više šuter, i više je tranzicije, treba više trčati i ima dosta duela. Igra se 15 na 15, a ja sam navikao da igram 60 minuta zadnjih pet godina. U Meškovu sam imao svojih 10-15 šuteva po utakmici, a ovdje ne znaš da li ćeš imati tri-četiri-pet. Mora da mi je bilo teže, i sam trener Patris Kanajer je mašina za rad. Ne mogu da budem zadovoljan koliko bih želeo, ali trener kaže da smo svi u službi kluba, pa na to gleda malo drugačijim očima. On vidi da radite ono što On traži u tom trenutku gdje god vas On postavi. Mislim da je i dalje bilo zadovoljavajuće, prokomentarisao je desni bek Montpelliera, koji je imao solidan učinak u prvoj sezoni.

NAPOMENA:Ukoliko drugi medij želi da preuzme dio autorskog teksta, dužan je navesti izvor“Dnevne novine Mostar”i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ukoliko bilo koji drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, može to učiniti 24 sata od njegovog objavljivanja, uz dozvolu redakcije portala Dnevnog lista, te je dužan objaviti link pod kojim je naš tekst objavljen.

Brzo se navikao na život u Montpellieru.

– Veoma sam zadovoljan životom u gradu pored mora, koji je kao mala Barselona, ​​istakao je on.

Već naredne sezone trebalo bi doći do izražaja njegovo prilagođavanje specifičnim zahtjevima.

– Za narednu sezonu dobili smo dva ogromna pojačanja, Karla Konana (Pays d’Aix), koji je šef odbrane u reprezentaciji Francuske, što nam je zaista bilo potrebno, i Staša Skubea, koji je dirigent napada. Mislim da smo doveli dve “bombe” pojačanja i sledeće godine ciljamo na najviše ciljeve, rekao je Panić, koji veruje i u efikasniju godinu pojedinačno.

– Prilagodba je prošla, ide u pravcu maksimalnog iskorištavanja mene. To se pokazalo i dovođenjem Skubea sa kojim sam igrao u Brestu i odlično smo radili. Ovo je igrač koji radi za tim i zato mislim da bi trebalo da bude bolje, zaključio je Marko Panić.

Diplomirao u Tuzli

Panić je prije nekoliko dana diplomirao na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Tuzli.

– Još moram da završim za licencu EHF Master Coach. Cijeli život sam u rukometu, ostalo mi je još dosta igračkih dana, a poslije ćemo vidjeti. Mislim da je igraču najlakše, to je velika razlika u odnosu na trenerski posao. Naravno, kasnije bih voleo da ostanem u rukometu, ipak živim rukomet, kaže Panić.

Podmlađivanje je veliki promašaj

Trenutno vlada neizvjesnost oko reprezentacije BiH koja nema selektora, a prethodni (Ivica Obrvan) ju je podmladio i potom napustio. Dok je Obrvan bio selektor, Panić nije odgovarao na pozive.

– Na raspolaganju sam, moje mišljenje se ne menja po pitanju podmlađivanja jer momci koji dolaze još nisu dorasli onima koji su otišli. Po meni je ovo veliki promašaj i zbog toga će reprezentacija patiti nekoliko godina. Ipak, ima deset momaka koji su sa tim seniorima već nekoliko godina i opet možemo da napravimo dobru postavu da se izborimo za plasman na velika takmičenja. Žao mi je što se oprostio Vladimir Vranješ, mislim da je to uradio prebrzo, volio bih da se vrati, žao mi je što se oprostio Ivan Karačić koji je veliki profesionalac i veliki je uzor svima sa njegov pristup i rad.

Kvalifikacije iz Bosne i Hercegovine

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u grupi 7 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. koje će se igrati u Njemačkoj. Tamo će joj rivali u “Balkanskoj grupi” biti Slovenija, Crna Gora i Kosovo. Plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine osigurat će dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

– Slovenci su svakako favoriti, Crna Gora je pokazala zavidnu formu na Euru, ali smo onda vidjeli da su izgubili i od Grčke. Mislim da možemo postići pozitivan rezultat, kao treće mjesto, a možda i pucati na drugo mjesto. Mislim da imamo dobre šanse.

Autor: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

The post MARKO PANIĆ: Prilagodba je završena, klub želi maksimalno iskoristiti moj potencijal appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]