back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

MDD “Merhamet” obilježava 111.godišnjicu postojanja

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet danas obilježava 111. godišnjicu. Tim povodom večeras će biti organizovana i Svečana akademija u Bihaću. Od nastanka pa do danas cilj Merhameta je uvijek bio da pomaže ljudima koji su u stanju potrebe. To je misija dobročinstva koju ovo društvo provodi svakodnevno 111. godina, kazao je predsjednik Regionalnog odbora Merhameta Mostar, Adnin Hasić.

„Na današnji dan prije 111. godina osnovan je Merhamet. Zvanični osnivač ”Merhameta” je Avdaga Kulović, sarajevski trgovac i predsjednik Udruženja ”Hurijet”. Prvi predsjednik MDD “Merhamet” bio je Mehmed Spaho, a nakon njega tu misiju je nastavio duhovni lider tog vremena reis Džemaludin-ef. Čaušević. Svih ovih 111. godina Merhamet je nastavio da živi u biću bošnjačkog naroda. Merhamet je funkcionisao od 1913. godine do 1945. godine kada je nakon Drugog svjetskog rata njegovo rad zabranjen. Rad je reaktiviran 1991. na inicijativu tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića. Tokom ratnog perioda Merhamet je dao svoj nemjerljiv doprinos u opstanku našeg naroda, učinjeni su nadljudski napori kako bi naš narod ostao u Bosni i Hercegovini.“– kazao je Hasić.

“Merhamet” Konjic pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva

“Merhamet” dugi niz godina djeluje i u Konjicu. U protekloj 2023. godini realizovane su brojne aktivnosti na području Grada Konjica i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na području Konjica je 120 porodica koje ova organizacija pomaže, kazao je sekretar Osnovnog odbora “Merhameta” Konjic, Jasmin Ahmić.

mdd "merhamet" obilježava 111.godišnjicu postojanja
Jasmin Ahmić, sekretar Osnovnog odbora Merhameta Konjic

„Projekatom „Misli i čini dobro“, koji “Merhamet” radi na području Hercegovine, podijeljeno je 3200 prehrambeno-higijenskih paketa, od kojih je 600 podijeljeno na području Konjica. Akcijom „Kurban“ obezbjeđujemo meso za narodne kuhinje tokom cijele godine, te hranimo oko 8000 ljudi putem javnih kuhinja u BiH. Prošle godine podijelili smo 3,5 tone hurmi, 140 ruksaka, od kojih je 50 ruksaka podjeljeno u Konjicu učenicima koji dolaze iz siromašnijih porodica. S prijateljskim uduženjem „Izvor dobročinstva“ iz Sarajeva na području Konjica smo uručili dva motokultivatora u vrijednosti od 5000 KM, i jednu motornu pilu u vrijednosti od 1000 KM. Također, “Merhamet” je bio posrednik između stipendista i onih koji su odlučili sredstva izdvojiti učenicima“- naveo je Ahmić.

I ove godine u planu je podjela prehrambreno-higijenskih paketa, a ta aktivnost će posebno biti intezivirana u vrijeme Ramazana. Humanitarni broj 17061 za prikupljanje pomoći Gazi biće aktivan do 16.aprila, a do sada je u Konjicu prikupljeno oko 25.000 KM.

„I u 2024.godini imamo u planu da dijelimo prehrambeno-higijenskih paketa, a naši sugrađani mogu podržati ovu akciju. Bliži se Ramazan i to je period kada više radimo. Prošle godine smo pravili iftare za povratnička mjesta Trebinja, Ljubuškog, Stoca, Duvna i drugih. Organizovat ćemo i akciju „Kurban“ pomoću koje obezbjeđujemo meso za cijelu godinu.“- naveo je Ahmić.

Sredstva kojima raspolaže “Merhamet” Konjic nisu dovoljna da se zadovolje sve potrebe ljudi.

„Pozivam sve ljude da se aktivnije uključe u aktivnosti “Merhameta” kako bismo mogli bolje odgovoriti na zahtjeve korisnika. Često se javljaju ljudi, jer ne mogu kupiti lijek, drva ili platiti račun. Veliki je broj vanrednih zahtjeva i tu su nam potrebna dodatna sredstva. Sa sredstavima koja imamo ne možemo svima odgovoriti pozitivno.“- kazao je Ahmić.

Godišnja članska karta “Merhameta” iznosi 20 KM, tako da i na taj način možete pomoći rad ove organizacije.

radiokonjic.ba

02.02.2024.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]