16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

MDD “Merhamet”: U toku akcija prikupljanja pomoći stanovništvu Gaze

Humanitarna akcija traje do 16. januara, a na nekoliko načina možete dati svoje novčane priloge te time pomoći stanovništvu Gaze

Najmanje 13.000 Palestinaca, među kojima više od 9.000 žena i djece, izgubilo je život, a više od 30.000 osoba je povrijeđeno u izraelskim zračnim i kopnenim napadima koji traju od 7. oktobra, posljednji su podaci palestinske novinske agencije WAFA. Kako bi se pomoglo preživjelom stanovništvu pogođenog područja, iskazala solidarnost i saosjećanje, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći stanovništvu Gaze. Akcije traje do 16. januara naredne godine, potvrdio je za radiokonjic.ba direktor Regionalnog odbora Merhameta Mostar Adnin Hasić.

“Upravni odbor MDD Merhameta sredinom oktobra, pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći stanovništvu Gaze, u mjestima gdje Merhamet ima regionalne i osnovne odbore. Do sada je odziv zadovoljavajući, ljudi su kako se kaže merhametli, uvijek tu da pomognu u humanitarnim aktivnostima koje provodi Merhamet, pa je tako i kod pomoći narodu Gaze.

Pozivom na humanitarni broj 17061 donirate 2KM, a za potrebe ove akcije „Merhamet“ je otvorio i namjenski račun za uplate u BiH putem ASA Banke i to na broj računa 1347201007213718, a mogu se vršiti i uplate iz inostranstva. Osim toga promoći možete prilogom putem Merhametovih kasa, tačnije njih sedamnaest se nalazi u HNK, od čega na nekoliko lakacija i u Konjicu” poručio je Hasić.

mdd "merhamet": u toku akcija prikupljanja pomoći stanovništvu gaze
MDD "Merhamet": U toku akcija prikupljanja pomoći stanovništvu Gaze

U želji da se prikupi što veći iznos sredstava, humanitarna akcija se realizuje u saradji sa obrazovnim ustanovama na području HNK. Tako su iz Konjica u akciji do sada učestvovale Druga osnovna škola Konjic gdje je prikupljeno 7.322 KM, te Srednja škola Konjic. 

“U akciju smo uključili 23 osnovne i srednje škole s područja našeg kantona, kako bi i na taj način prikupili novčana sredstva na narod Gaze. Sve osnovne i srednje škole u Mostaru, do sada su dale svoju podršku, iz Konjica su to Druga i Srednja škola Konjic, a imamo najavu i ostalih osnovnih škola tog grada da će pomoći. Podršku imamo i od škola iz Jablanice, a očekujemo i od škola iz Stoca, Čapljine, Prozora. Do sada je u istima prikupljeno preko 55.000 KM” izjavio je.

U saradnji sa partnerskom humanitarnom organizacijom IHH, Merhamet je svoju interventnu pomoć uputio do Gaze, a s obzirom da akcija traje do polovine januara, tek tada će se sva prikupljena sredstva u ovoj akciji, dalje rasporediti i proslijediti do stanovništva Gaze, pojasnio je Hasić.

I Konjičani osim humanitarnog broja 17061, i uplatom na žiro račun, stanovništvu Gaze mogu pomoći i donacijom u Merhametove kase koje se nalaze u Bingu, u Unicredit banci te u poslovnici Bh pošte u Konjicu.

[email protected]

20.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima