13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Međunarodni dan šuma: Zdrave šume za zdrave ljude

Šumarstvo “Prenj” Konjic povodom obilježavanja međunarodnog dana šuma, simbolično će zasaditi hiljadu novih sadnica

Međunarodni dan šuma se obilježava svakog 21. marta od 2012, a ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma je “Zdrave šume za zdrave ljude”. Ovom temom se želi istaknuti kako šume održavaju sve aspekte našeg zdravlja, od pročišćavanja zraka i vode do osiguravanja osnovne hrane, lijekova i prihoda.

Radnici Službe za uzgoj i integralnu zaštitu Šumarstva “Prenj” Konjic povodom ovog datuma, simbolično će zasadit  hiljadu sadnica u blizini firme, tačnije požarište na Repovici. Fedža Voloder, rukovodilac Službe za ugoj i integralnu zaštitu Šumarstva “Prenj” Konjic, izjavio je za radiokonjic.ba da je to područje bilo zahvaćeno požarom 2018. godine, a aktivnosti na sanaciji požara su počele ove godine.

“Na terenu će biti deset do petnaest radnika ove Službe i pošumljavat će ovaj lokalitet koji je prethodno očišćen od korovske vegetacije, od sušika i ležika koji su nastali od požara. Aktivnosti proljetnog pošumljavanja su tek počele i nastaviti će se u narednom periodu.” poručio je.

međunarodni dan šuma: zdrave šume za zdrave ljude
Fedža Voloder

Opširnije moći ćete čitati nakon današnjih završenih aktivnosti pošumljavanja na pomenutom lokalitetu.

Podsjećamo, zbog svoje raznolikosti šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na našem planetu te su od neprocjenjive važnosti za očuvanje bioraznolikosti Zemlje. Šume imaju ključnu ulogu u borbi protiv sve izraženijih klimatskih promjena jer kao prirodni ponori ugljika apsorbiraju i skladište velike količine ugljikovog dioksida. Šume ublažavaju posljedice suše i proizvode kisik koji udišemo.

radiokonjic.ba

21.03.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima