Drugi upravo čitaju

Međunarodni koncert horova “La Viva Balkan” večeras u Konjicu

Muzički centar “Rezonanca” Konjic i Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”  organizatori su Međunarodnog koncerta “U zagrljaju” koji će biti održan večeras u Kino sali, s početkom u 19:30, a povodom obilježavanja 16.juna, Dana Grada Konjica. Na koncertu, koji je posvećen uspomeni na Jovana Divjaka i obilježavanju njegove druge godišnjice smrti, nastupit će horovi iz Bečeja, Podgorice, Sarajeva, Bugojna i Konjica pod nazivom “La Viva Balkan”. Biljana Handžo, u ime Muzičkog centra “Rezonanca”, kazala je da je ovaj muzički projekat nastao prije 23 godine, a inicijator je bio Jovan Divjak, koji je okupio horove iz BiH, Srbije i Hrvatske i povezao ih sa horovima iz Francuske, odnosno sa “La Viva France”, nakon čega je uslijedila dugogodišnja saradnja i zajednički nastupi.

međunarodni koncert horova "la viva balkan" večeras u konjicu
Međunarodni koncert horova "La Viva Balkan" večeras u Konjicu

Na koncertu u Konjic nastupit će oko 150 izvođača, a svaki hor će izvesti dio muzičkog repertoara, kao i zajedničke numere, navela je Handžo.

“Domaćin koncerta je Muzički centar “Rezonanca”, a naši gosti biće horovi iz Bečeja, Podgorice, Bugojna i Sarajeva. Svaki hor će izvesti svoj dio programa, a na početku koncerta ćemo otpjevati pjesmu” Tamo gdje nebo se ljubi”, koju su uradile naše članice Amresa i Mirnesa Novalić. Aranžman za tu kompoziciju uradio je Ragib Habibija i pjesma je odavno snimljena na cd-u, međutim, ovo će biti prvo masovno javno izvođenje u kojem će učestvovati 150 izvođača na sceni. Također nastupit će i Dječiji hor “Rezonanca”, kao i učenici Muzičke škole, s Odsjeka violina. Na koncertu će se otpjevati i himna Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, koju će početi Dječiji hor, a onda će im se pridužiti i veliki horovi”-kazala je Handžo.

Specijalna gošća na koncertu će biti Gordana Sarić- Losonci iz Crne Gore, priznata svjetska pjesnikinja, porijeklom iz Konjica.

“Gordana Sarić-Losonci je doživjela svjetsku slavu kao pjesnikinja. Zadnje četiri decenije se bavi pjesništvom, a njene sve pjesme su bazirane na miru, toleranciji, poštivanju između ljudi, upravo ono što propagira i “La Viva Balkan” kroz svoje zajedničke kompozicije”-istaknula je Biljana Handžo.

radiokonjic.ba

10.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima