10.4 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Medžlis islamske zajednice Konjic: Uručeno 115 hedija za novorođenu djecu u 2022.godini

Fond za roditeljstvo Medžlisa islamske zajednice Konjic postoji od 2018.godine, a osnovan je s ciljem da se pomogne natalitetna politika odnosno da se pokaže briga i pažnja za roditelje i novorođenu djecu, kazao je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

“Smatrali smo da mi kao Islamska zajednica, kao društveno-odgovorna institucija, trebamo biti neko ko će usmjeriti tu pažnju na roditeljstvo i pažnju na porodicu uopšte, tako da je Fond i do danas aktuelan i, nadamo se, da će nastaviti postojati i u narednom periodu”-naveo je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, dodavši da hedija iznosi 200 KM.

“U prošloj godini smo uručili 115 hedija i za to smo izdvojili oko 23.000 KM, što je manje u odnosu na 2021.godinu, kada smo uručili 164 hedije. Ranije nismo imali nikakvih uslova, tako da je roditelj mogao živjeti u Konjicu, a da je prijavljen u Mostaru ili Sarajevu. No, u prošloj godini smo uveli da se mora dostaviti CIPS, pa to može biti jedan od razloga zašto je u prošloj godini uručeno manje hedija ili se jednostavno neko od roditelja nije obratio Medžlisu islamske zajednice Konjic”-kazao je Refik ef.Delić.

Fond za roditeljstvo Medžlis islamske zajenice Konjic se finansira na različite načine. U prvoj godini postojanja sredstva su osigurali konjički privrednici i džematlije, a u posljednje vrijeme, osim skromnih sredstava koje Medžlis islamske zajednice Konjic obezbjedi, dio novca dolazi od Mostarskog muftijstva i Rijaseta Islamske zajednice BiH. Također, značajnu novčanu podršku Fond za roditeljstvo je dobio i od Vlade HNK-a.

radiokonjic.ba

02.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima