7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Medžlis IZ Konjic: Nova mektepska godina počinje 9. septembra

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstojeća 2023/2024. mektepska godina počinje u subotu, 9. septembra, upisom polaznika u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice. Na području Grada Konjica nastava će se odvijati na preko 30 mektepskih punktova, za radiokonjic.ba govorio je glavni imam MIZ Konjic, Refik ef. Delić.

“U vremenu od 10:00 do 12:30 sati obavit će se upis u našim mektebima“, kazao je Delić.

Mektepska nastava održavat će se tri puta u sedmici, za područje grada Konjica nastava će se održavati u Gradskoj džamiji.

„Kada je u pitanju gradska zona, mektepska nastava će se održavati u Gradskoj džamiji, s tim da je novi nastavni plan i program je predvidio da se nastava održava tri puta sedmično, i to vikendom i jednim radnim danom, to je kod nas u Konjicu ponedjeljak od akšama do jacije“, naveo je Delić.

medžlis iz konjic: nova mektepska godina počinje 9. septembra
Medžlis IZ Konjic: Nova mektepska godina počinje 9. septembra

Ef. Delić, čestitao je svim učenicima početak nove školske godine, istaknuvši važnost pridavanja pažnje kako školskoj tako i mektepskoj nastavi.

„Uvijek sa septembrom govorimo o važnosti školske nastave, o važnosti učenja i o važnosti mektepske nastave. Govorimo o potrebi obrazovanja i odgoja, posebno bi skrenuli pažnju na odgoj jer obrazovanje podrazumijeva i odgoj a ne samo prenošenje lekcija. Proces obrazovanja podrazumijeva tu odgojnu komponentu ne samo za učitelje, već i za mualime. Naravno, upućujemo poziv svima nama, mualimima, našim polaznicima, roditeljima i nastavnicima da budemo svjesni procesa odgoja i obrazovanja mladih naraštaja i da svi u svom domenu damo sve od sebe da budemo uspješni u tome  i da taj proces zasita bude i odgoj i obrazovanje“, istaknuo je Delić.

U prethodnoj mektepskoj godini bilo je upisano oko 105 000 polaznika, od čega je više od 80 000 u oko 1500 mekteba na području Bosne i Hercegovine , dok se ostatak odnosi na polaznike i mektebe koji u okviru islamske zajednice djeluju i dijaspori i domovinskim zemljama.

radiokonjic.ba

05.09.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima