back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Merima Tanović Čamo: Logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi

Mostarka Merima Tanović Čamo, koja radi u Konjicu kao logoped u Prvoj osnovnoj školi, obavlja i posao fudbalske sutkinje u Premijer ligi BiH za seniorke i Drugoj ligi FBiH grupa jug za seniore. U fokus javnosti Merima je dospjela prije nekoliko dana, kada je za vrijeme utakmice koju je sudila u Banja Luci, spasila život igračici iz ekipe “Fortuna” iz Živinica, nakon nezgodnog udarca koji je doveo do gušenja.

“U jednom trenutku tokom utakmice, nakon duela u skoku dvije igračice, jedna od njih je ostala ležati na terenu. U početku nije izgledalo da se desilo nešto strašno, međutim, dolaskom suigračica, počela je galama te sam i ja utrčala na teren, zajedno sa fizioterapeutom domaće ekipe i skupa smo pružili ljekarsku pomoć. Pretpostavljam da je došlo do gušenja uslijed udarca u predjelu grkljana odnosno vrata. Hvala Bogu, vozilo Hitne pomoći je brzo došlo i sve se dobro završilo, ali je bila jako ružna slika” – ispričala nam je sutkinja Tanović Čamo.

merima tanović čamo: logopedija i fudbal su moje dvije velike ljubavi
Merima Tanović Čamo

Ovo je Merimi bio drugi slučaj spašavanja nečijeg života u posljednjih pola godine.

“Riječ je o utakmici koja se igrala u Mostaru. Naime, ista ova ekipa je gostovala i tada je njihova golmanica ostala ležati na terenu nakon jedne intervencije. Hvala Bogu, sve se i tada dobro završilo” – rekla nam je naša sagovornica.

Inače, Merima Tanović Čamo je dugi niz godina aktivno igrala fudbal u nekoliko klubova u BiH i Hrvatskoj, a nastupala je i za Žensku fudbalsku reprezentaciju BiH. Prisjetila se svojih početaka u ovom sportu.

“Ljubav prema fudbalu je krenula iz djetinjstva. Moja starija sestra je, također, igrala fudbal i nekako smo odrastale u tom tzv. “muškom društvu”. U tom period naša glavna igračka je bila lopta i nekako smo svi igrali fudbal. Počela sam igrati za Ženski fudbalski klub “Leotar” iz Trebinja, potom za klub “Mostar” iz Mostara, koji se u, međuvremenu, ugasio i nakon toga sam igrala u Hrvatskoj, za Ženski fudbalski klub “Neretva” iz Metkovića. Paralelno, dobijala sam pozive i za žensku fudbalsku reprezentaciju BiH U-15, U-17 i U-19, uz nekoliko seniorskih nastupa, tako da sam nosila i nama najdraži dres, što za svakog sportistu predstavlja najveći uspjeh” – kazala je Tanović Čamo.

Ova nekadašnja fudbalerka se, kaže, susretala sa predrasudama kada je u pitanju izbor sporta kojim se aktivno bavila u životu.

“Kroz čitav život su bile prisutne te predrasude. Ima toga i danas, ali znatno manje. Zaista, pozivam sve djevojčice i djevojke koje žele da se bave fudbalom da ustraju u svojim željama, jer u životu moramo raditi stvari koje volimo, a ne koje nam sredina nametne kao “normalne”. Niti jedan sport nije samo muški ili samo ženski. Sport ne poznaje podjele”. – navela je naša sagovornica.

Nakon završetka fudbalske karijere, Merima Tanović Čamo se prije šest godina posvetila sudijskom poslu.

“Znala sam da nikada neću biti trener, jer me to nikada nije privlačilo. Međutim, nekoliko mojih prijatelja je počelo suditi u Mostaru i na njihovo nagovaranje prijavila sam se na javni poziv zajedno s moje četiri prijateljice. One su brzo odustale, a meni se to sve svidjelo i ostala sam, tako da danas sudim u Premijer ligi BiH za seniorke i u Drugoj ligi FBiH grupa Jug za seniore. Želja mi je da jednog dana dođem do međunarodne liste”. -istaknula je Tanović Čamo.

Ova Mostarka posljednje tri godine radi i kao logoped u Prvoj osnovnoj školi Konjic. Posla ima jako puno, jer je situacije iz godine u godinu sve više zabrinjavajuća.

“Radim s djecom koja imaju komunikacijske, jezično-govorne poremećaje, oštećenje sluha, intelektualne teškoće itd. U radu su najviše prisutne artikulacijske teškoće i teškoće čitanja. Situacija je, zaista, zabrinjavajuća, jer već postoji i lista čekanja, a iz generacije u generaciju dolazi sve više djece kojima je potreban tretman logopeda. Trenutno ima oko desetak zahtjeva koji su na listi čekanja za logopedsku procjenu. Maksimalno nastojimo odgovoriti da na sve potrebe zajednice u skladu sa slobodnim prostorom. Svaki zahtjev bude realizovan kroz određeni period koji većinom nije duži od mjesec dana. Što se tiče učenika iz naše škole, trenutno imam 44 učenika koji su uključeni u tretman što je zaista ogroman broj” – naglasila je Tanović Čamo.

Razlog ovakve situacije nalazi se u više faktora.

“Ne postoji samo jedan razlog, nego je to kombinacija više faktora. Prvenstveno danas ekranizam, ali tu je i dugo čekanje na sam odlazak logopedu, jer se roditelji teško odlučuju na procjenu, nažalost, sredina nam je takva, pa se to često i krije. Dolazak u školu je vrijeme kada se “pali” alarm, jer tada već i roditelji vide da nešto nije u redu. Dijete možete odvesti logopedu s godinu dana, dvije, tri… Dijete nikada nije malo za odlazak logopedu. Ranom procjenom, ranom detekcijom i ranom intervencijom možemo postići znatno bolji napredak u tretmanu jer je upravo period do treće godine života ključan u razvoju svakog djeteta.” – zaključila je Merima Tanović Čamo.

radiokonjic.ba

26.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima