back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Ministar Delić potpisao sporazume sa načelnicima i gradonačelnicima za podjelu EU pomoći

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sporazume s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u Federaciji BiH, koji se odnose na realizaciju programa EU pomoći domaćinstvima u Federaciji BiH s ciljem prevazilaženja krize izazvane poskupljenima energenata.

U pozdravnom obraćanju ministar Delić istakao je da je ovo program na kojem će zajednički Federacija i lokalne zajednice pokazati zrelost i opredjeljenost da obave povjerene zadatke na najbolji način, u okviru svoje nadležnosti. Time se osiguraju sadašnji, ali i svi drugi grantovi i podrške koje BiH može očekivati u narednom periodu.

Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je da će javni poziv biti objavljen 23. oktobra 2023. godine, te da će prijavni obrasci biti dostupni na web stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade Federacije BiH, te općina i gradova. Pored toga prijavni obrasci potencijalnim korisnicima bit će dostupni i u prostorijama jedinica lokalne samouprave.

„Svima nama je ovo prilika da dođemo do podataka o domaćinstvima i ujedno će ovaj javni poziv dati prve konkretne podatke koje ćemo moći koristiti i kod izrade socijalne karte. Značajno nam je to jer svaki sljedeći program moći ćemo brže realizovati. Po završetku javnog poziva pristupit će se obradi i ukrštanju podataka kako bismo na kraju dobili socijalnu kartu za ovih 109.000 domaćinstava, mada neke procjene govore da će broj domaćinstava koja su u zoni energetskog siromaštva biti i veći“ izjavio je ministar Delić.

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i Evropske komisije. Riječ je o domaćinstvima u kojima žive penzioneri sa minimalnom ili zagarantovano penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka, te jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

Ministar Delić je istakao da je naglasak na domaćinstvima, a ne pojedincima. Suština je da ovu pomoć dobiju ona domaćinstva kojima je najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj grijnoj sezoni. Stoga pomoć ne mogu dobiti domaćinstva koja budu imala veće prihode od definisanih u javnom pozivu.

Dodao je da se nada da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

Vlada FBiH/radiokonjic.ba

13.10.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima