Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Ministar Velagić ugostio rektoricu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i rektora Sveučilišta u Mostaru

Finansiranje visokoškolskih ustanova, ali i isplata plata zaposlenicima osnovnih i srednjih škola neće biti upitni

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić održao je sastanak s rektoricom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Alenom Huseinbegović i rektorom Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zoranom Tomićem.

„Čast mi je što sam danas ugostio rektoricu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Alenu Huseinbegović i rektora Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zorana Tomića i što smo imali priliku da razgovaramo o narednim aktivnostima i planovima. Upoznat sam, vrlo dobro, s problematikom sa kojom se susreću ove visokoškolske ustanove i zato je naš zajednički cilj da poboljšamo rad Univerziteta i Sveučilišta, kao i životni standard zaposlenika. Razumijevanje izazova s kojima se suočavaju i studenti i zaposlenici na akademskom putu ključno je za kreiranje praksi i politika koje će podržati njihov uspjeh, a mi ćemo na tom tragu zajednički djelovati. Ovom prilikom želim kazati da je Budžet našeg Kantona stabilan i da finansiranje visokoškolskih ustanova, ali i isplata plata zaposlenicima osnovnih i srednjih škola neće biti upitni, a sve u skladu s kolektivnim ugovorima“, kazao je resorni ministar.

Ovaj sastanak predstavlja otvoren i konstruktivan dijalog i od velikog je značaja za  poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja. Rektor Tomić zahvalio je ministru Velagiću na iniciranju ovog sastanka. „Moram iskazati svoje zadovoljstvo načinom i pristupom kako ministar gleda na visoko obrazovanje u našem Kantonu. Razgovarali smo o više pitanja, a dominantno je bilo finansijsko pitanje i s te strane dajemo ministru punu podršku da zastupa i nas unutar Vlade. Složili smo se da je visoko obrazovanje važno za ovaj Kanton, važno je i za društvo i mi se nadamo da ćemo u nekom narednom periodu imati što više rezultata u sinergiji Ministarstva i dva Univerziteta odnosno Sveučilišta “, rekao je rektor Tomić.

Rektorica Univerziteta zahvalila je resornom ministru na dobrodošlici, te mu je kao i rektor Tomić iskazala podršku. „Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zoran Tomić i ja danas smo došli u posjetu ministru Velagiću kako bismo ga upoznali sa stanjem na Univerzitetu odnosno Sveučilištu. Prije svega upoznali smo ga o finansijskoj situaciji i o životnom standardu naših zaposlenika, a sve s namjerom, ukoliko je u mogućnosti, da ministar Velagić zajedno sa Vladom HNK pronađe dodatna sredstva kako bi se poboljšala finansijska situacija na ovim visokoškolskim ustanovama. Nadam se da smo uspjeli dogovoriti korake koji će trajati duži vremenski period, ali i da se postepeno radi na poboljšanju životnog standarda naših univerzitetskih profesora odnosno nastavnog i nenastavnog osoblja Univerziteta i Sveučilišta“, rekla je rektorica Huseinbegović.

Kroz ovakvu saradnju, mogu se identificirati inicijative, prijedlozi, kao i problemi, a sve u cilju unapređenja akademskog okruženja. Time se postavlja temelj i za prosperitetnu društvenu zajednicu.

monkshnk

radiokonjic.ba

04.12.2023.

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima