Drugi upravo čitaju

Mirni blagdani: pojačane kontrole vozača i kontrole upotrebe pirotehničkih sredstava

Kazne od 100 do 10 hiljada maraka, kazne i za roditelje/staratelje čija djeca koriste pirotehnička sredstva

Danas (15.decembra) je  počelo provođenje akcije Mirni blagdani koja će trajati do 15.januara naredne godine. Ova akcija podrazumijeva pojačane aktivnosti policijskih uprava na području HNK u cilju pojačane kontrole vozača – učesnika u saobraćaju i kontrole upotrebe pirotehničkih sredstava.

U skladu s tim biće pojačane i aktivnosti policijskih službenika PU Konjic o čemu je govorio Ismail Kadić, rukovodilac OC PU Konjic.

                Za vrijeme akcije koja obuhvata period katoličkog  Božića, Nove godine i pravoslavnog Božića, policijski službenici  će u skladu sa svojim mogućnostima vršiti pojačanu kontrolu vozila i vozača u cilju utvrđivanja alkoholisanosti odnosno prisustva alkohola u organizmu, kontrole i pregleda vozila u cilju pronalaska nedozvoljenih sredstava kao što su opojne droge, naoružanje i pirotehnička sredstva, kao i rad na prijavama vezanim za nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava kojima se remeti mir građana” poručio je Kadić.

mirni blagdani: pojačane kontrole vozača i kontrole upotrebe pirotehničkih sredstava
Ismail Kadić, rukovodilac OC PU Konjic

Iz  Uprave policije MUP-a HNK  građanima savjetuju oprez i razumnost prije upotrebe pirotehničkih sredstava s posebnim naglaskom da obvezno spriječe djecu i maloljetne osobe koje posežu za pirotehnikom.  Sve ono što može uzrokovati uznemirenost građana može biti i sankcionisano pojašnjava Kadić, a o kaznama kaže:

                “Za paljenje pirotehničkih sredstava suprotno zakonu, a kojim će se izazvati uznemirenost građana predviđena novčana kazna je od 100 KM. Međutim, veći problem čine prodavci i preprodavači koji vrše prodaju pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom slučaju MUP HNK gdje su predviđene kazne pravnim osobama od 3 hiljade do 10 hiljada maraka, a odgovornim osobama od 500 do 1.500 KM. Ukoliko neko ko nije pravna firma, neko ko nema registrovanu trgovinu a samim tim ni potrebno odobrenje te prodaje pirotehnička sredstva kao fizičko lice, kazna je od 200 do 1.000 KM. Predviđene su i kazne za roditelje čija maloljetna djeca kupuju i koriste pirotehnička sredstva čime narušavaju javni red i mir. Te kazne su srazmjerne samim prekršajima. Tako naprimjer, ako je predviđena kazna od 100 KM za paljenje pirotehničkih sredstava, onda je i kazna za roditelja 100 KM – tako da  je adekvatna kazni za sam prekršaj. Mi najčešće i imamo situacije gdje roditelj kupi djetetu petarde i preda mu ih na korištenje bez ikakvog nadzora. ”

Osim što ne biste trebali djeci dozvoljavati korištenje pirotehničkih sredstava bez nadzora odraslih, a kako biste smanjili rizik od povreda, pirotehnička sredstva kupujte od ovlaštenih distributera, a prilikom kupovine obratite pažnju na deklaraciju. Ne kupujte pirotehničke proizvode koji nemaju deklaraciju na kojoj je između ostalog navedeno koji je nazov proizvoda, koliko komada ima u pakovanju, ko je proizvođač, koji je rok trajanja, koje težine je eksplozivno punjenje i uputstvo za upotrebu.

Osim o sigurnosti, vodite računa o tome da ne uznemiravate okolinu upotrebom pirotehničkih sredstava. Obratite pažnju da li u vašoj blizini ima trudnica,  beba,  bolesnih ili ljudi koji bi se mogli osjetiti uznemireno. Brojna istraživanja ali i u praksi se dokazalo koliko pirotehnička sredstva nepovoljno utječu i na životinje.

Pirotehnička sredstva koristite samo kada ste sigurni da nikoga nećete ugroziti i uznemiriti, i kako za kraj poručuje rukovodilac OC PU Konjic, ne morate bacati po pedeset petardi svakog sata, ukoliko baš morate, neka to bude svedeno na minimum i tamo gdje je najmanja mogućnost narušavanja javnog reda i mira i uništavanja imovine i javnog dobra.

15.12.2022.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima