Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Miroslavu Tomiću produžen pritvor zbog pokušaja i pripremanja teške krađe

Osnovni sud u Brčkom je, na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, produžio pritvor Miroslavu Tomiću (32), osumnjičenom da je prije mjesec dana pokušao i pripremao teške krađe u Dubravi, kod Brčkog, a prethodno je nezakonito posjedovao oružje.

Osumnjičenom, koji je osuđen za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanina, produžen je pritvor za dva mjeseca zbog opasnosti da bi mogao ponoviti ili dovršiti krivično djelo ukoliko bude pušten na slobodu.

“Tužilaštvo vodi istragu protiv Tomića zbog sumnje da je u noći između 27. i 28. septembra u Dubravi, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pokušao tešku krađu provalom u ugostiteljski objekat ‘108’. Sumnja se da je najprije bacanjem kamena razbio staklo na prozoru zgrade, a potom uz primjenu fizičke sile razbio prozor na visini od oko 210 cm i pomoću ljestava ušao u objekat. Nakon aktiviranja protuprovalnog alarma, osumnjičeni se, primijetio vlasnik, udaljio sa lica mjesta ne dovršivši krivično djelo koje je započeo”, navodi se u naredbi o sprovođenju uviđaja.

Osim toga, sumnja se da je na tom mjestu od neutvrđenog perioda do 30. septembra, kada je uhapšen, držao ručnu bombu nepoznate proizvodnje. Policija Brčko distrikta je, uz bombu, prilikom pretresa na istom mjestu pronašla skrivena novčana sredstva za koja se sumnja da su bila namijenjena izvršenju krivičnog djela teška krađa, oduzela ih i pod nadzorom nastavila krivično gonjenje osumnjičenog. Tužilaštva.

Tomić je lišen slobode 30. septembra i sutradan priveden u prostorije Tužilaštva, koje je, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu se odredi pritvor, a Sud je osumnjičenom donio rješenje o pritvoru u trajanju od mjesec dana, navode u Tužilaštvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo je podnijelo sudu prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom iz istih razloga zbog kojih mu je i određena mjera, što je sud u potpunosti prihvatio. Iako se osumnjičeni može žaliti Okružnom apelacionom sudu, žalbe na rješenja o produženju pritvora ne zadržavaju njihovo izvršenje.

S druge strane, Tužilaštvo i policija intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela teška krađa u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pripremanje krivičnog djela.

Podsjetimo, krajem jula okončan je proces protiv Tomića zbog optužbi da je početkom ove godine provalio u porodičnu kuću u Dubravi, a potom je zapalio. Za tešku krađu i podmetanje požara, pred Osnovnim sudom je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Zbog odluke o kazni, Tužilaštvo je uložilo žalbu na ovu presudu tražeći izricanje strože jedinstvene kazne zatvora, navodi se u saopštenju.

Prvo na Dnevni.ba pojavio se post Miroslavu Tomiću produžen pritvor zbog pokušaja i pripremanja teške krađe.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima