Drugi upravo čitaju

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova za 27 budućih hadžija s područja Medžlisa islamske zajednice Konjic. Refik ef.Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, kazao je da odlazak na hadž predstavlja putovanje nad putovanjima.

miz konjic: proučena ikrar dova za hadžije
Refik ef.Delić, glavni imam MIZ Konjic

“Odlazak na hadž je putovanje nad putovanjima i ove emocije kod budućih hadžija su razumljive. Ono što je još lijepo vidjeti u ovom danu jeste da sreća ovih naših ljudi, hadžija i hadžinica, ustvari, jeste i naša sreća koju dijelimo danas i dobro bi bilo kada bi se učili da tu sreću dijelimo i u svim drugim trenucima”-poručio je efendija Delić.

Neizmjerna sreća, praćena suzama radosnicama, osjetila se i vidjela na licima kod budućih hadžija. Zajedno sa članovima porodice, rodbinom, prijateljima i džematlijama, podijelili su radost odlaska u Meku i obavljanja pete islamske dužnosti. Alija ef.Drkić na hadž ide kao bedel za majku, a na ovom putovanju pratiće ga i supruga Edvina.

“Danas sam emotivniji nego kada sam prvi put išao na hadž 2019.godine.  Vjerovatno je to zbog toga što znam šta me čeka tamo, a s druge strane i zbog toga što ovaj put idem kao bedel za majku.Kao kruna svega, ovog puta idem sa suprugom i hvala Allahu dž.š. na ovom daru”-kazao je efendija Drkić. I za njegovu suprugu, današnji dan je bio jako emotivan.

“Ove emocije se samo mogu doživjeti, jer ih je opisati jako teško. Mi smo bili pokušali prošle godine, ali očito nije bilo sudbine i poziva od dragog Allaha da nas pozove na ovo posebno putovanje”-rekla je Edvina.

Hadž će ove godine obaviti i mladi bračni par Tarik Begluk i Elma Adanalić- Begluk.

miz konjic: proučena ikrar dova za hadžije
Tarik Begluk i Elma Adanalić-Begluk

“Ove godine prvi put idem na hadž. Impresije su jako lijepe, pogotovo što smo danas za vrijeme dove bili okruženi porodicom, rodbinom i prijateljima. Radujemo se polasku na sveta mjesta za desetak dana”-naveo je Tarik, dok je njegova supruga Elma, dodala, da ih je Allah počastio zajedničkim odlaskom u Meku i to će njihovo putovanje učiniti posebnim.

Među hadžijama je ove godine i Ramadan Serhatlija.

miz konjic: proučena ikrar dova za hadžije
Ramadan Serhatlija

“Imam 83 godine i ove godine idem na hadž. Nikad bolje se nisam osjećao i želim svima koji požele da dočekaju odlazak na hadž”-rekao je Serhatlija.

Vodič budućim hadžijama s podučja Medžlisa islamske zajednice Konjic biće Ensar ef. Zalihić.

miz konjic: proučena ikrar dova za hadžije
Ensar ef. Zalihić

“Izabran sam ispred Rijaseta islamske zajednice u BiH, odnosno ispred Ureda za hadž i umru, da ove godine budem vodič hadžijama. To mi je posebna čast i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost, jer vodim svoje džematlije. Nadam se da ćemo svim obavezama, uz Allahovu pomoć, odgovoriti na najbolji mogući način”-kazao je efendija Zalihić.

Iz Konjica na hadž ove godine odlaze: Hajrija Alić, Hasan Macić, Alem Halilović, Ramadan Serhatlija, Alija Drkić-bedel za Mejru Drkić, Edvina Drkić, Edin Rustić,  Armina Kurtović- Rustić, Tarik Begluk, Elma Adanalić-Begluk, Mujo Boloban, Zijad Lepara, Faruk Macić, Aiša Maksumić, Fata Zelić, Zahida Zukić, Armin Zukić, Ibrahim Pirija, Avdija Alibašić-bedel za Mejru Nuhić, Dino Voloder, Adis Nuhić, Razija Sirčić, Kada Idrizović, Šefika Macić, Atif Džino, Džafer Alić-bedel za Halila Alića i Nail Memić-bedel za Hilmu Košpu.

radiokonjic.ba

02.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima