17.8 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Mještani sela Gornji Čažanj (Košpe) pokrenuli inicijativu da unaprijede život u svom selu

Nekoliko mještana iz sela Gornji Čažanj (Košpe), MZ Neretvica, pokrenulo je inicijativu da organizovanim djelovanjem pokušaju doprinijeti kvalitetnijem životu u ovom selu, u kojem su danas nastanjena dva domaćinstva.

Govoreći u ime inicijatora Sead Košpo je za radiokonjic.ba rekao da su, na nedavno održanom sastanku, razgovarali o tome kako da se u aktivnosti uključi što veći broj mještana iz ovog sela.

Naš prvi cilj je napraviti jednu čvršću vezu među nama, da budemo jedinstveni, kakvi smo uvijek i bili, da pomažemo jedni drugima. Dogovorili smo se da idemo u pokretanje raznih akcija u našem rodnom selu, a prvo moramo riješiti infrastrukturu. Cilj nam je da vratimo selo u stanje kakvog su ga nama ostavili naši roditelji, da put bude čist, kao i njive i voćnjaci” – rekao je Sead, dodavši da je dogovoreno da od sada tradicionalno, godišnje okupljanje stanovnika čije je prezime Košpo, bude posljednje nedjelje u mjesecu julu.

Mi se uvijek okupimo jednom godišnje, a planiramo to i ove godine. Dogovorili smo se da ove godine, i ubuduće, okupljanje bude posljednje nedjelje u julu. Tada ćemo definisati mjesečni ili godišnji iznos sredstava po domaćinstvu za naš zajednički budžet koja će biti namijenjena za održavanje puta do sela, za dva mjesna mezarja, te za nekropilu stećaka na ovom području, te ostale aktivnosti mještana” – rekao je Sead Košpo.

Hamdo Košpo smatra da je ovo jedna plemenuita ideja, koja bi trebalo da zaživi iz više razloga.

Konfiguracija terena u selu je pogodna za dolazak putničkim vozilom, a moguće je korištenje razne mehanizacije prilikom bavljenja poljoprivredom. Želja nam je da naše njive i voćnjake u što kraćem roku vratimo u nekadašnje stanje, jer uzuzetno dobro uspijevaju voće, povrće, kao i žitarice” – rekao je Hamdo, navodeći da podršku očekuju i od gradske uprave.      

mještani sela gornji čažanj (košpe) pokrenuli inicijativu da unaprijede život u svom selu
Hamdo Košpo i Sead Košpo

Naši sagovornici su potvrdili da su nakon pokretanja inicijative dobili podršku znatnog broja stanovnika, koji su porijeklom iz sela Gornji Čažanj (Košpe), a koji su nastanjeni u BiH, državama regiona, ali i širom svijeta.   

radiokonjic.ba

10.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima